HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Olcsó, de kell a rossebbnek

szerző: felújítószaki - 2010.10.29. 02:57


A fővárosban élni jó! Vonnám le a következtetést azonnal, ha nem tudnám, hogy milyen is igazából egy-egy főváros és nem lennék tisztában a saját habitusommal, ami tulajdonképpen hosszútávon összeegyeztethetetlen például Belgráddal (ami nekem jelen pillanatban a fővárosomat jelenti).

Ott ugyanis lakás akad dögivel, munka is meg jó fizetés, amiből a sok lakás egyikét meg is lehetne vásárolni. Szerbiában ugyanis ez a helyzet. Aki Belgrádban él – és szolid munkát tud találni magának – előbb-utóbb eljut oda, hogy tetőt tud biztosítani a maga (és remélhetőleg családja) feje fölé. Ez az egyetlen város ugyanis az országban, ahol nagyobb a kereslet a lakások iránt, mint amekkora maga a kínálat. Az árak meg, hát: az egekig szöktek. Felfoghatatlan, hogy a környező országok fővárosait Belgrád magasan veri - a lakások árait illetően – másban aligha.

Budapesten 1200 euró egy központban lévő lakás négyzetmétere, Belgrád központjában 1800 eurón alul aligha találunk hasonlót.
 
 
 
Nagy lendülettel vetették bele magukat a befektetők a tömb- és társaslakások építésébe az elmúlt években Vajdaság-szerte is, Szabadkán és Újvidéken nagy a kínálat. Igen ám, csak nem számoltak a mindannyiunkat sújtó válsággal – amiről a mai napig nem tudjuk, hogy elmúlt-e, s igazából akkor jött és akkor ment, amikor a politikusaink azt mondták. A lényeg az, hogy például Szabadkán a lakások iránti kereslet 80 (!) százalékkal csökkent az év első negyedében. Természetesen szinte azonnal követte ezt a csökkenést a lakások árának csökkenése is, csaknem 25 százalékkal olcsóbban vásárolhatunk ma tetőt a fejünk fölé. A külvárosban 500, a központban 800 euró azoknak négyzetmétere. Hurrá! Csak éppen a helyi lakosságot nem érdekli ez csöppet sem, mert eddig azért nem kapott hitelt, mert éppen csak egy kicsivel keresett kevesebbet, mint ami a jóváhagyáshoz kellett, ma már azért nem bírálják el pozitívan kérelmét, mert nincs munkája. 
 
Házat persze lehet venni olcsón, 15-20 ezer euróért, falun akár 5-8 ezerért is azt viszont kevesen vásárolnak, mert sokkal drágább a fenntartása, nameg falun sokkal nehezebb a megélhetés. Még ha olcsóbb is, nullából kijönni azért, valljuk be, művészet. Igaz, hogy az elmúlt évtizedekben sok mindent megtanultunk, ezt a művészetet még nem fejlesztettük ki tökéletesen. Ahogy viszont a fényes jövőnket elnézem, aki marad – albérletben, vagy a szülői házban, esetleg az újonnan, hitelre vásárolt újépítésű lakásában – az elkövetkező időszakban ennek a titoknak is kitanulja minden csínyját-bínyját.

1 komment

Címkék: ingatlan vajdaság lakás eladó belgrád újvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr332381276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whitewash 2010.10.29. 21:08:21

Csínját-bínját. Bocs.
süti beállítások módosítása