HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Sarajevo Survival Guide

szerző: asknownassassa - 2010.10.07. 06:06


Mi kell a túléléshez, kérdezem Szarajevót. A válasz ugyanaz, mint 1993-ban, de nem olvasható a háború alatt íródott Sarajevo Survival Guide-ban. Ez persze nem véletlen. Az a valami sokösszetevős. Konkretizálhatatlan. Tulajdonképpen erről szól az egész túlélőkalauz. Ja, és erről szólnak az SSG óta körvonalazódott történetek.


Tehát a túléléshez kell egy jó ötlet. Egy jó alagút. Aztán némi óvatosság, egy ember, aki tudja, hogy igény volna, de mire, na meg vasakarat. A túléléshez tehát kell egy jó recept.

Amit azonban kevesen sejtenek, a túléléshez kell még egy csipetnyi megsemmisülő otthon. Nem mellékesen egy vezércikk. Mondjuk egy család, aki: Alagútra cserélte otthonát!

Az alagutat annak a butmiri háznak a garázsából ásták, melyet a Kolar család ajánlott fel a BIH-nek, bejárata egy háború alatt szétlyuggatott, kétszintes épületből nyílik. A ház a repülőtér délnyugati részén áll. A szerbek időről időre megpróbálták elfoglalni a repteret, sűrűn támadták a területet, így a kaptár, ahonnan a lakosság az Igman-hegy viszonylagos biztonságába jutott, leamortizálódott, födémje teljesen megsemmisült, kertje fölégett, oldalfala beomlott.

Az alagút jelenleg 800 mínusz 780 méter hosszú, 160 centi magas, vállszéles, egy a szerencsénk, hogy a bányászjárathoz hasonlítható létesítmény már nincs tele talajvízzel, görnyedve közlekedő menekültekkel, hullákkal és villamosvezetékekkel, csak fotózó, pózoló turistákkal.


A hely, ami egykor otthon, a háborúban pedig ideiglenes hajlék és menekülőcsatorna volt, jelenleg két család megélhetését biztosítja. Kolárék ugyanis, miután a szerbek elvonultak, összegyűjtötték a portájukon hagyott relikviákat, biztonságossá tették a lakóépületet és létrehozták Szarajevó leglátogatottabb múzeumát. A földszinti szobák kiállítótérré alakultak.

A vetítőteremben katonai ládák tetejéről nézhető, nagyrészt megrendezett jelenetek, a bemutatóteremben emléktárgyak, egyenruhák, fegyverek, az emlékszobában térképek frontvonalakkal, valamint fényképfelvételek: az alagút és Szarajevó militáris életéről készült zsánerek és mosolygó sztárok facebook-ja, autogramostól. Szóval, a szarajevói Tunel Spasa, az életmentő „háborús hős” jelenleg „halott tárgyak” otthona. A katasztrófaturizmus fellegvára, mondhatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akkor még egyszer. Mi kell a túléléshez? Az otthon feláldozása?

Jóbiznisz. Jóidőben. Jóhelyen.

 



1 komment

Címkék: hirdetés múzeum lakás sarajevo eladó alagút balkan otthonokosan

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr802279281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.10.19. 12:03:56

Kolontáron lehetne szintén hasonlót ehhez. Kellene a mostani vörösre festett csatatér, egy-két kertet meg kellene hagyni úgy, ahogy van, de lakkozva, hogy ne fújja szét a szél a port, vörös műtrutyival újra lehetne játszani a katasztrófát, stb... Ilyenre gondoltál? :-) Nekünk erre futná mostanság...
süti beállítások módosítása