HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Venni öröm

szerző: vilagjaro - 2010.08.22. 14:00


Adásvétel lépésről lépésre - a vevő szemével

Lakást venni a legjobb érzések egyike. Böngészni, beleszeretni, kiválasztani, bebútorozni, beköltözni. Némi stresszel jár a weboldalak böngészése, hiszen ezen site-okkal Dunát lehet rekeszteni. Közvetlenül a lakástulajdonostól, ingatlanostól, tulajdonostól közvetítővel... Ha túl vagyunk a "venni vagy nem venni dilemmán"  jön a "hogy is kéne?!".


A mostani helyzet elég kacifántos, a gazdasági válság még mindig érezteti hatását. Eladásra kínált ingatlan rengeteg van, vevő viszont alig. Így aki most vesz az jól járhat, mert az árak egyelőre még viszonylag lent vannak, az pedig aki most ad el - többségük - anyagi okok miatt, igen hamar meg akar szabadulni ingatlanától. Így tehát az árból is vidámra alkudhatjuk magunkat. Továbbá, ha van egy kis félretett pénzünk, akkor nem sok értelme van a bankokban tartani, a kamatok is a béka feneke alatt vannak, így a bankszámla helyett ingatlanba fektetni jobban megéri. 

Mit is, hogy is
Ha tehát a kezdő tőke kipipálva, ami lehet egy minimális összeg is, akkor kezdhetjük felkutatni azokat az oldalakat, ahol álmaink lakását megtalálhatjuk. Ha a kényelmesebbek közé tartozunk, akkor célszerű ingatlanügynökségek oldalain szörfölni, de ha egy kis energiát fektetünk bele, és az ügynükségeket hanyagoljuk, akkor lehet, hogy a későbbiekben pénzt spórolhatunk meg, amit pl. bútorra fordíthatunk.

Számunkra - vevők számára - sajnos, az eladóknak szerencséjére szemfülesnek kell lennünk, a lakások egy, maximum két hét alatt elkelnek. Tehát ha van valami, amire elsőre megdobban a szívünk, és mint aktív lakáskereső bátran állíthatom hogy van, vagy lesz, akkor érdemes mihamarabb telefonálni, és időpontot kérni.

Az eladási áron felül
A weboldalak fotói félrevezetőek lehetnek, így higgadtan, és hozzáértővel érdemes megnézni a kiválasztott ingatlant. És hogy mire kell figyelni? Nos, ez pénztárcafüggő, illetve, hogy ki milyen céllal venne. De ha azok közé tartozunk, akik nem akarnak az eladási áron felül még jó pár milliót kifizetni, hanem rögtön beköltözni, vagy kiadni szeretnék, akkor érdemes a víz-, gázvezetékek állapotára, illetve az elektromos hálózatra figyelni. Ha ezek nemrégiben lettek felújítva, akkor olyan nagy gond nem lehet, és ha a lakás nem is kulcsrakész, akkor sem lehet több a későbbi plusz kiadásunk 600-800 ezer forintnál. Ezek után nem érdemes sokáig gondolkozni, mert mint említettem, a lakások gyorsan elkelnek.

A következő lépés az ügyvéd, aki a szerződést megírja, de arra senki se számítson, hogy ezt 50 ezer forint alatt megússza. Majd jön a földhivatali sorbanállás, amit nem bánunk, hiszen itt írják a nevünkre frissen szerzett ingatlanunkat, de nem a két szép szemünkért, 2006 óta ez 5000 forintba kerül. A legnagyobb ellenségünk lehet az illeték. Jön és alattomosan támad, sokan sajnos nincsenek is tisztában ezzel, persze elsőlakás-vásárlók lévén miért is lennének. Használtlakás esetében 4 millió forintig 2%, afelett pedig az ingatlan 6%-a. Új lakóingatlan 15 millió forintig illetékmentes, 30 millióig  a 15 millió 4%-a, afelett pedig a 2%-a.

Osztok, szorzok, megéri
Ha az ügyvédtől kezdve a földhivatalon keresztül az illetékig mindent összeadunk, és egy átlagos áron lévő, mondjuk 12 milliós lakásról beszélünk, akkor sajnos költségünk még vagy 600 ezer forinttal lesz több. Ha vidéken akarunk ingatlant venni, akkor mindenképpen jobban járhatunk, de ha Budapesten, vagy az ország nyugati részén, akkor mélyen bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Végül, de nem utolsó sorban, meglepő módon talán a hitel kérdése tűnik a legegyszerűbbnek. És ha osztottunk, szoroztunk, és meggyőzzük magunkat, hogy megéri, hogy ne érné, rázzunk kezet az eladóval, és udvariasan kérdezzük meg, hogy mely bútorokat kívánja otthagyni, és hogy az aranyhalat akkor elviszi-e. Mert a következő nagy falat a berendezés lesz. Persze az előbb említett összegekhez képest mindez már nem lesz nagy érvágás, de ha az ágytól a hűtőig mindent nekünk kell beszerezni, akkor abban a bizonyos pénztárcában még mélyebbre kell másznunk.

De megéri. Mert akárhogyis, 30, 40, szerencsésebb esetben 10 éven belül ez csak a mienk lesz, és noha a hitelt fizetjük éveken keresztül, jobban megtérül és jobb érzés, mintha a főbérlő zsebébe vándorolna a keresetünk. Mert lakást venni a legjobb érzések egyike. Böngészni, beleszeretni, kiválasztani, utánajárni, kezet rázni, kifizetni, beköltözni, hátradőlni a nemrég szerzett puha fotelünkben. Örülünk.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr612146495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása