HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Energiabiznisz és ipari forradalom

szerző: 1szobakonyha - 2010.08.11. 09:19


Miskolcon rendeztek országos fenntartható energia fórumot mindazoknak, akik kicsit is előbbre néznek az orruknál. Nekünk, a városlakóknak számtalan, és minden esetben költséghatékonyabb technikák állnak már a rendelkezésünkre, amivel lakásainkat, házainkat, akár egész tömböket – hajrá lakóközösségek és közös képviselők! – alakíthatunk át környezetbarát és pénztárcakímélőbb energiafogyasztásúvá. És hogy mindez a másik oldalról nézve is óriási biznisz, ne tessék elfelejteni! Nemzetgazdasági szinten is jó lenne felismerni végre...

Ki ne hallott volna már napelemekről, szélenergiáról, vagy bioetanolról? Trendi ma környezetbarátnak és jól informáltnak lenni. Amikor azonban egy konkrét példát keresek, pl. miként szerelhetek újépítésű lakásom kelet-nyugati fekvésű szobaablakaira napelemet, hogy a melegvízfogyasztásomat így oldjam meg a jövőben, cserben hagy áldott jó barátom, a „google search”. Ebben is segített a miskolci konferencia, ahol tisztázták a gazdaságosabb lakásfenntartási módszerek, idehaza fellelhető technológiák, szakemberek és létező lakóközösségi példák hátterét, hozzáférhetőségét. Ezekből szemezgetek majd a megújulós sorozatban, de előbb érdekes látni miként támogat (?) engem és a lakóközösségeket kis hazám, ha végre befektetnénk valami hibrid rendszerbe.

A megújuló energia téma apropóját adhatná a koppenhágai klímacsúcs is (2009. december) mely több mint csalódást okozott a résztvevőknek. Amikor Amerika és Kína továbbra is hajthatatlan a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével szemben, talán értelmetlen is apropókat keresni. A jó hír az, hogy mi európaiak vagyunk, akiket a haszonszerzés mellett jobban érdekel a környezetünk értelmesebb kihasználása is. A megoldások pofonegyszerűek, kisbefektetéssel, akár magánemberként: helyi szinten összefogással lennénk képesek saját, alapvető kiadásaink csökkentésére, mindenféle kényelmi megvonás nélkül.

A nap egyik előadója felsorolta a megcáfolhatatlan adatokat pazarló és gazdaságtalan életvitelünkről, melyek növekedésében mi lakosok vaskosan közreműködünk. A vezetékes energia ára minden évben folyamatosan nő, közben a lakossági és kommunális energiafogyasztás az iparihoz képest 61 %-ban vezet. Magyarország alapvető stratégiai kérdése kellene, hogy legyen az energia, víz és élelmiszer megoldásának kérdése hosszú távon. Ehhez képest csak tervszámok vannak, az idő pedig gyorsan halad.
 
Ha egy fifikásabb befektető szemüvegén keresztül nézzük ugyanezt, máris láthatjuk, a XXI. század legnagyobb üzlete a megújuló-energiatermelés lehet. Magyarország azonban földgáz csapdában van. Mit tehetne?
A 2013-ig tartó időszakban az Európai Unió összesen 9 milliárd euróval támogatja a megújuló vagy megújítható energiaforrások kiaknázását, illetve az energiatakarékosságot a tagországokban. Magyarország 359 millió eurónyi uniós hozzájárulásra tart igényt ezen a területen.
Az igény után azonnal felmerül persze a hazai szakértők fejében, hogy hol van akkor a pár éve már késlekedő megújuló energia törvény, amely a létező energiafajták egyensúlyának megteremtéséhez járulhatna hozzá, továbbá rendezné a jelenlegi hőpiacot, a hazai energiastratégiát és távvezeték kiépítéseket, vagy befolyással bírna a befektetői gondolkodásmód megváltozására. Átláthatóbb pályázati struktúrával és előnyben részesített lakóközösségi pályázókkal még jobban közérthetőbbé tehetnék a környezetbarát energiák kihasználtságát, hangoztatták a fórum előadói.
És ha már a hazai, mindenkori vezetés hibáinál tartunk, jó tudni, hogy máig nem készült el a hazai megújuló energia potenciál felmérése, vagyis nem tudjuk pontosan ezen környezetbarát, fenntartható energiákból hogyan gazdálkodhatunk/hatnánk a jövőben. (a szakemberek szerint, 4 milliárd forintba kerülne egy ilyen felmérés)

A hiányosságok alapjainak megoldása döntéshozóink kezében van. Addig is használjuk ki magánemberként a már kiépített, az uniós pénzek lehívását segítő pályázati rendszert.
Sok KEOP-os pályázat támogatja a megújuló energiára való átállást egyéni és lakóközösségi szinten is. (Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen belül: Környezet és Energia Operatív Program) De hasonló támogatások a jelenleg is futó Klímabarát Program folytatása, vagy a panelek Öko programja. Vehetünk már energiatároló egységeket is, s akkor bátran kezdeményezhetjük egy lakásban, vagy társasházban akár a hőszivattyúra való átállást a drága és korszerűtlen központi fűtés helyett.
Vannak tehát kézzelfogható eredmények is, ami számunkra azért is jó hír, mert elsősorban a kisbefektetők, a magánemberek, kis közösségek kezdeményezésére, összefogására épülő és rentábilis megoldások ezek.

A konkrétumokról legközelebb.


Szólj hozzá!

Címkék: energia felújítás társasház megújuló lakáspolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr12135130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása