HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Hajléktalan vagy önkéntes

szerző: vilagjaro - 2010.10.08. 10:59


- Elegem lett a németekből, hát eljöttem Angliába, de szobát nem találtam, ezért sátorban alszom. - mondja a szőke hajú, kék szemű huszonhetes fiú, majd hozzá teszi.
A németek ezt csinálják. Ha kell, gyalogolok 25 km-t esőben, majd ha haza érek, befekszem a hálózsákba, reggel lezuhanyzom az uszodában, a mobilomat a könyvtárban töltöm. A könyvtári jegy volt az első dolgom, mikor ide értem. 
 
- És hol vasalod az ingedet? - kérdezem, mert a fekete nadrágban, körömcipőben és a hófehér ingben úgy néz ki, mintha a szekrényből húzták volna ki. Hetykén megigazítja a nyakkendőjét és elmosolyodik. Valaki a háttérből oda vágja. - A vasaló a legkisebb gondja!
- És nem félsz, hogy éjjel leszúrnak? 
- Nem, német vagyok!
- Ha a mi városunkban lennél, akkor nem alhatnál az utcán! Itt minden a lovaké. A parkok, az erdős rész, a dombok. - mert ennek a 2500 lónak - szezonban 25.000 - kell a hely.


Akkor hogy is van ez?

Londonban a hajléktalanokat elzavarják a rendőrök, Cambridge-ben pedig az erdő szélén, majdnem a város közepén felver egy sátrat és már hetek óta ott van. Nála ez “egy jó kaland és fun” alapon működik. Jó neki. A srác egyébként még munkát keres, de addig is egy ügynökségnek köszönhetően, akad ilyen-olyan meló, még bankszámlát is szereztek neki, ami lakcím nélkül elég hihetetlen...

30-50.000, 860.000, 200.000, 1.000.000. ember Európa szerte, akinek ez az életstílus cseppet sem kaland, sőt, a túlélés a cél.
 
A homleszekre vonatkozó szabályozás országonként eltérő, akár országon belül is más és más. Így lehet, hogy míg Cambridge-ben vidáman sátorozhatnak, addig a lóversenyzés mekkájában, Newmarketben - 25 km Cambridge-től - minden a lovakról szól, és a hajléktalannak mennie kell, mert a lónak kell a hely! 
 
1.000.000
Angliában először is segítenek felkeresni a családtagokat, ha alkohol, vagy drog is szerepet játszik, akkor jön a rehab, illetve tetőt tesznek a hajléktalan feje fölé. Már ha akarja, mert a közterület elvileg köz, így saját felelősségre bárki használhatja. Az 1500-as évek Amerikájában hajléktalannak lenni bűntett volt, és a társadalomra veszélyes elemként kezelték őket, még börtön is járt érte. A helyzet azóta nagyot változott, a 20. századi modern hajléktalanság korszaka átírta az addigi szabályokat, hiszen a modern társadalom egyre több pénzt igényel az élethez, így nem mindenki engedheti meg magának, hogy saját lakása legyen. A "házasítás" egyik válfaja a szoba bérlése. 10 négyzetméter is jobb mint a semmi.
 
860.000
Míg Angliában a szállás biztosítása az elsődleges lépés, addig Németországban ezen intézmény még csak nem is létezik, legalábbis semmi törvényi rendelet nincsen róla, és a gyakorlatban is elég ritka ennek életbe lépése. A hajléktalanok hivatalason nem is léteznek, hiszen rájuk vonatkozó állami felmérés sosem készült. A társadalomra veszélyes elemeknek tekintik őket, így az utcákról való elmozdításuk a legfőbb cél. Megpróbálják munkára bírni őket, foglalkozást adni a kezükbe, fejleszteni őket. Egyike a legvirágzóbb országoknak, mégis a nők 30%-kal kevesebbet keresnek mint a férfiak, valamint alacsonyabb munkanélküli és állami segélyben részesülnek. 
 
200.000
Kapualjban, bevásárló központokban húzzák meg magukat, Párizsban inkább az utcát választják, mint a hajléktalanszállókat, noha országszerte 108.000 hely van számukra. A közönyösség nem csak a járókelők, de a hivatalos személyek részéről is nagy. A “tető a fej fölé” alapvető emberi jog, a 2007-es törvény szerint a háznak ugyanolyan alapvető szociális ellátásnak kellene lennie, mint az ingyenes gyógyellátásnak és az iskolai oktatásnak.
 
Hely lenne is bőven, hiszen országszerte 1.800.000 üresen álló apartman van, és rengeteg iroda épület is csak kihasználatlanul áll. A végső cél ezek kialakítása hajléktalanok számára. Ígéretek vannak. talán ez is több, mint az abszolút közönyösség.
 
És itthon? Otthon van...? 30-50.000
A hajléktalan nálunk is a társadalomra veszélyes elem, bár azt sokan nem is tudják, vagy csak nem érdekli őket, hogy a hajléktalanok ellen elkövetett bűncselekmények száma évről évre nő, a hajléktalanok általi viszont elenyésző. Itthon is az utcáról való elmozdítás a terv, a rendőr közbelép, hogy megtisztítsa amúgy szépen tisztán és rendben tartott (?) utcáinkat. Itt nyilván anyagi kérdés is felmerül, hiszen Magyarország jóval szegényebb ország mint Franciaország, vagy Anglia, így a “házasítás” intézetére elég kicsi az esély.  Hajléktalanjaink erdőkben, parkokban, aluljárókban húzzák meg magukat, és kétségkívül nem szép látvány, de ha homokba dugjuk a fejünket, - mert attól, hogy az erdőkben élnek, és mi nem látjuk őket - attól ez még igenis létező probléma. 
 
 
 

1 komment

Címkék: anglia önkéntes németország hajléktalan

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr482346871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása