HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Venni vagy nem venni

szerző: vilagjaro - 2010.08.25. 12:37


A “venni vagy nem venni” dilemmája sokunknak okozott már álmatlan éjszakákat. Majd ha eldöntöttük hogy venni, akkor meg azért nem tudunk aludni, mert a hitel törlesztőrészlete folyamatosan ott lebeg a szemünk előtt. De miért vágyunk valamire, amire még önerőnk is alig van, miért érdemes, ha érdemes, hitelt akár 40, 50 évre is felvennünk? A helyzet Európa szerte más és más. 
 
Venni, vagy bérelni?
Lakni kell valahol, ez tény. De hogy hol és hogyan, az nem is olyan egyszerű. Kisvárosban venni és a nagyvárosba bejárni, vagy nagyban bérelni, nagyban venni, de nem a központban... Akárhogy csűrjük, csavarjuk, akkor sem lesz egyszerűbb, mert ha már egyszer eldöntöttük, hogy veszünk, a hitelben 20, 30, vagy akár 40 évig is úszhatunk.
 
Magyarországon egyértelműnek látszik, hogy veszünk. A hitelfeltételek úgy ahogy jók, kínálat is van bőven. A hiteligénylők leggyakoribb problémája a megfelelő önerő hiánya, ezért is népszerűek a hitelek. Egyetemre, főiskolára készülőknek - vagy inkább a szüleiknek - megéri lakást venni, legfeljebb társbérlőt fogadnak, és mire a diplomát megszerzik nagyjából vissza is fizetik a hitelt, vagy eladják ingatlanukat. Befektetésnek mindenképpen jó.
 
A vásárlás melletti érv, hogy a mi országunk nem olyan nagy, így ha munkát keresünk, akkor sem utazunk olyan nagy távokat, vagy ha mégis, hát visszük az egész házat magunkkal, nem úgy, mint uniós társaink. A helyzet azonban náluk is változik, és lassacskán mindenki lakást vesz. 
 
Mindenki lakást vesz 
Vagyis csak venne, hiszen mindenképpen ez éri meg, de miután a gazdasági válság megnyirbálta az országokat, így jóval több a kínálat, mint kereslet. Külföldi állampolgárként nehezebb hitelhez jutni, így egyszerűbb megoldás a bérlés. Továbbá Angliában például a fizetés és lakbér aránya is jól idomul egymáshoz. Hollandiában viszont mindenképpen jobb döntés a lakásvásárlás. 
 
A kulturális sokszínűség magával viszi a sok be és kivándorlót. Aki kivándorol kiad - ha van mit kiadnia-, aki bevándorol kivesz, illetve aki kivándorol, otthon vesz és úgy ad ki, abból nevetve finanszírozhatja a hitelét, vagy a lakbérét egy másik országban. Így látszólag mindenki jóljár. Hollandiában némileg szerencsésebbek, függetlenül attól, hogy állampolgár-e, vagy sem, egy jó munkaszerződéssel akár 120 ezer eurós lakástámogatáshoz is hozzá lehet jutni. Angliában az ingatlanok árai jelenleg az egekben vannak, viszont már 3%-os törlesztőrészlettel is csábítanak a bankok. Franciaorszábgan meg... Ott néhol az albérletért szexszel fizetnek - közel 40 ezer egyetemista oldja így meg albérleti gondjait. Ó, és nálunk sem ritka ez.

Ez persze egy másik kérdést is fölvet, az egyetemek magas tandíjait, illetve a hitelek és albérleti díjak szintén magas árait. Talán ezért is alkuszunk meg inkább az akár 40 éves hitelszerződéssel.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr952246593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása