HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Vörösiszap - az új Hungarikum

szerző: roomwithaview - 2010.10.06. 01:11


Olvastam, hogy Illés Zoltán az MTI-nek azt nyilatkozta, ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, mert ugyan vörösiszap ömlésre már volt példa, de nem lakott területre. Elképesztő felvételek, megrendítő hírek, értő és kevésbé értő hozzászólások, ellentétes információk és annak ragozása számtalan helyen, hogy ilyen katasztrófa a világon nincs még egy másik. Itt az új hungarikum.
 

Az igazi döbbenet az, amikor rájössz ez nem a National Geographic és nem valami nagyon messzi ország, nagyon távoli problémája. Érdekel, hát hogyne érdekelne, hogy most akkor mi van?! Kutakodsz, próbálod magad kicsit mentesíteni a nagy közös bűntudattól - te is lehettél volna az - és próbálod legyűrni a kérdést: holnap hol történik ugyanez meg?
 
A MAL Zrt. update-elt sajtóközleményében következetesen természeti katasztrófának nevezi a dolgot - itt most nem térek ki arra, hogy állításaikkal hogyan iktatják ki a felelősségüket nagyvonalú eleganciával - holott, egy timföldgyár vörösiszap tározója nekem nem olyan természetes. Szóval egy idő után nem az volt kiborító, hogy most kinek van igaza, mert annak úgysem itt lesz vége, hanem hogy lassan katasztrófaturista lettem. Hát most legyek büszke, hogy még sehol a világon nem tévedtek ekkorát?! Értem én, hogy az nem elég megdöbbentő, hogy 4 ember már meghalt a katasztrófában és 6-an eltűntek, a sérültekről nem is beszélve, de lassan úgy emlegették ezt a magyar unicumot, hogy elképedtem a kis nemzeti katasztrófaturizmusunkon.
 
Sokakat felháborított a MAL Zrt. első sajtóközleménye, amiben azt ragozták, miért nem veszélyes a vörösiszap, ja meg csak akkor, ha megszárad (!), meg hogy az unió szerint sem veszélyes… Ja, akkor biztos nem az, ha az unió mondja! Szóval kidobtak még egyet, ahol részvétet nyilvánítanak és jelezték, hogy hitelesen fogják ők maguk, akár médiumok nélkül közvetíteni az infókat nekünk. Nos, a tározó átszakadása, idézem: "példa nélküli eset a Bayer – féle timföldgyártási eljárás történetében" Aha, innen a hungarikum.
 
Elképesztő újjalmutogatások, elképesztő elképesztőségek vannak ebben az ügyben. És még mennyi lesz. És kérdezem én, mi lesz, ha megszárad a vörösiszap? Ki bizonyítja be egy EU-s kódszámmal a kórházban fekvő, összeégett sérülteknek, hogy a vörösiszap nem minősül veszélyes hulladéknak? Mi lesz a természettel? Ki építi újra a házakat? (A biztosítók már költik az éves CSR-büdzséjüket a lakásbiztosítással rendelkezők megsegítésére.) És miből kéne megépülniük? Ugyanis, ha ez természeti katasztrófa, akkor senki nem tudja megmondani, mikor lesz még egy gátszakadás, hiszen ellenőrzés itt is volt, de még milyen! Legyen vályog, szalmatetővel? Ha már időnként úgyis elviszi a Vörösiszap. Nagybetűvel, mint a tulajdonneveket, mint a Tiszát. 
 

15 komment · 4 trackback

Címkék: katasztrófa illés zoltán gátszakadás mal vörösiszap kolontár

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr302348632

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Putyinizáció 2010.10.12. 10:30:39

Hogyan járul hozzá a vörösiszap-katasztrófa Magyarország putyinizálódásához? Kezdjük azzal, hogy az adott helyzetben üdvözlendő minden határozott állami lépés és a MAL Zrt. vezetőségére a történtek után az ember egy macskát nem bízna, nem egy közveszél...

Trackback: Búbos Banka Kör és a sherwoodi Rúzsa Sándor 2010.10.07. 10:17:12

Teljes értetlenségben leledztem eddig, hogy Illés Ranger Zoltán miért nem nyilatkoztatja ki a mindet megmagyarázó igazságot a kolontári vörösiszap ügyében. Csak egy vérszegény "Mindenki térdre, imához!" felszólításig jutott, majd néma csend.E...

Trackback: Vörösiszap: húsz éve benne vagyunk 2010.10.07. 08:16:47

Gondolkozzunk el egy pillanatra: igazán komoly büntetést hazai nagyvállalkozó kapott-e már ebben az országban? (Fotó: Varga György/MTI) Természetes dolog, hogy mindenki a felelősöket keresi egy akkora katasztrófa után, mint az ajkai timföldgyár vörös...

Trackback: Illés a hibás! 2010.10.06. 17:12:06

Zoli, nincs más dolgod, mint lemondani. Ez nem is kérdéses. Mert ki lehet nevezni hobbiermészetvédő extitkárnőt zsíros állásba. Lehet jutalmazni a szolgálatait, még ha általános iskolai tanárnéniként inkopmetens is ezen a téren. Láttuk, meg lehet t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emese indul a busz 2010.10.06. 10:57:04

Csak aztán nehogy a szlovákok ezt is maguknak követeljék :)))

a pynás 2010.10.06. 12:36:01

Na jó azért az utolsó bekezdésben túldurrant a posztíró agya...

Scala 2010.10.06. 13:58:18

Nem lehet, hogy az idei tetemes csapadékmennyiségtől fellazult talajrész is benne volt a fal megcsúszásában?
Sztem sem volt jól ellenőrizve stb., de mintha ezzel a tényezővel nem is számoltak volna... na ja, mert ehhez agy és nem kevés pénz kell, ami a normál ellenőrzési keretnek a többszöröse.
Hát akkor kezdhetitek, B+, ha jól tudom még sok a teli tározó.

ezaliz 2010.10.06. 14:23:30

hát, mindehhez szeretnék megosztani veletek egy tegnapi élményt: melyik megyében történt a katasztrófa?
Szerencsés betelefonáló bekapcs., műsorvezető kérdez, mi a helyes válasz. Betelefonáló zavart hangon: "Hát a miénkben. Veszprém"
Műsorvezető döbbent arccal elmondja mi a nyeremény és gyorsan lekeverik az egészet.
tessék. érzékeny média.

VIKUNYA 2010.10.06. 14:55:50

@Emese indul a busz: mi adtuk nekik a slovakijat, a tokajski asut, a slovak kuvast, a dufla keresztöt, még a vörösiszapunk is kéne nekik, na, azt vihetik, lfs!

VIKUNYA 2010.10.06. 14:59:42

Illés Zoltán mondjon le! Az ő pártja hangoztatta nyolc évig, hogy felelősség nélküli ország. Lehet bizonyítani. Az ő titkára vezette az engedélyadó hatóságot, mely két hete rendben talált mindent. Mutassanak példát. Illés Zoltánnak le kell mondania!

Scala 2010.10.06. 15:46:03

@VIKUNYA: de előtte Jack Bauer kersse fel egy sokkolóval (8. évad). Titkárának mi a neve?

ezaliz 2010.10.06. 16:09:31

@ezaliz: tv2, Aktív, ez kimaradt

SZAVICS 2010.10.06. 17:16:14

@VIKUNYA: kemény vagy, viku, mint a fagyos kutyaszar!

fátum 2010.10.06. 19:18:34

De tévedtek ekkorát, sőt nagyobbat is, sőt meg is úszták, csak az nem vörös iszap volt, ami viszont szerintem marhára nem számít.
www.origo.hu/nagyvilag/20101006-buffalo-creeki-katasztrofa-egy-1972es-amerikai-iszapolmes-tanulsagai.html

tosy 2010.10.11. 12:21:57

szerintem az igazság senkit nem érdekel, mert már múlt hétfőn eldöntötték ki lesz a hibás mindenért. amúgy meg a hulladékgazdálkodási tv. egyértelműen kimondja, hogy a szennyező fizet.

tosy 2010.10.11. 12:23:07

ja azt el is felejtettem, hogy az emberek 90%-a azt sem tudta, hogy Mo.-n van vörös iszap, meg, hogy mi az.

űrlakó (törölt) 2010.12.14. 19:44:49

@VIKUNYA: Az az elbizonytalanító számomra -a felelős országirányítást illetően -, hogy még a jelenlegi Miniszterelnökünk is ismeri Zay Andreát, legalábbis "pozitívumként"
tud róla, már a kinevezése előtt is tudta, hogy Illés Zoltán ki'csodát fog
Székesfehérvárra küldeni!

Mit várhat Magyarország!?
süti beállítások módosítása