HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Kisstílű visszaélés ingatlanos weboldalakon

szerző: vilagjaro - 2010.05.28. 16:29


Nemigen akad olyan ember a földön, aki feladott hirdetései után szeretne fizetni, nincs ez másként a lakásukat eladni szándékozóknál sem. Az erre az esetre néhány ingatlanos oldal által kínált látszatkiskapu – az ingyenes hirdetés bizonyos ideig – azonban könnyen becsapás lehet, hiszen az akciós idő lejárta után a rendszer mégsem engedi csak úgy levenni a hirdetést. Az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com gyakorlata ellen már az adatvédelmi ombudsman is állást foglalt.

Rendrakás, takarítás, megfelelő fényviszonyok megteremtése, majd fotózás, a legjobb néhány kép kiválasztása, vonzó, de őszinte hirdetés írása, majd az egész feltöltése egy ingatlan hirdetésekkel foglalkozó weboldalra - „mindössze” ennyi a tennivalója annak, aki áruba akarja bocsátani (éppen lakott) otthonát. A már leírni is fárasztó tortúrát fokozhatták az ingatlanforgalmazó honlapok üzemeltetői is, nem ritkán ugyanis külön kérésre sem vették le a lakáshirdetést. Ennek most vége szakadhat, Jóri András adatvédelmi biztos ugyanis állást foglalt: jogosulatlan adatkezelést végeznek azok a portálok, amelyek ügyfeleik kérésére sem törlik a hirdetéseket és azok adatait. Az ombudsmani hivatal a napokban adott ki közleményt az ügyben, miszerint számos panasz érkezett hozzájuk két konkrét weboldal, az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com üzemeltetőinek eljárásával kapcsolatban. A portálok 30 napos ingyenes hirdetési lehetőséget kínáltak a felhasználóknak, ám ennek elteltével - miután a felhasználók szerették volna hirdetésüket és megadott személyes adataikat törölni - nem engedte a rendszer a regisztráció letiltását. A cégek ezt követően, az ingyenes időszak lejártára hivatkozva benyújtották a számlát. - Az ügyfelek tiltakozása esetén az ingatlan hirdetésének további megjelenítése, személyes adatok ilyen módon való kezelése a honlapon adatvédelmi szempontból nem jogszerű. A módszert nem lehet szankcióként alkalmazni követelés behajtása érdekében - szögezte le Jóri, figyelmeztetve a felhasználókat, hogy a regisztráció során személyes adataikat csak az adatkezelésre vonatkozó szabályok gondos tanulmányozása után adják meg.

Hogy az ingatlanos oldalak meghatódnak-e az ombudsman véleményétől és jobb belátásra térnek-e egyelőre kérdéses, ám ha marad a jelenlegi gyakorlat, úgy várhatóan perek tömegével lesznek kénytelenek számolni.

Te is károsult vagy? Vagy a szomszédasszony az? Küldd el nekünk a történeted vagy írd be a kommentek közé!


Szólj hozzá!

Címkék: visszaélés ingatlanjog

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr92038291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása