HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Radnóti Wass Albert szomszédságában

szerző: manzárd - 2010.09.03. 12:48


Radnóti-szobrot avattak pár napja Szegeden a Radnóti Miklós Gimnázium előtt. A szobor realista, kissé negédes, biztonságra játszik. Az alkotó, Gyurcsek Ferenc szerint (felkonferáláskor pavlovi reflexek borzolják az avatásra gyűlt tömeg nagyot halló felét)  szerethetőre lett fabrikálva.

Inkább azt célozza meg, aki önszántából is elment a leleplezésre: a hatvan feletti konzervkultúra fogyasztót. Érzelmes, emészthető, és elismerem: tulajdonképpen szerethető. Megtestesíti a költő nagyszerű hitvesi líráját, ugyanakkor esztétikai felfogása is azt a letűnt korszakot idézi.


 
A kora őszi, szitáló fényben Miklós, a babéros költő az F3-as plasztik gúnyát kapott Novotel kockahotel felé réved a szebb jövőbe múltba, Fanni, a fiatal hitves pedig a kommerz „Ív Béla-társaslakás” felől simul gyengéden Miklóshoz. Miklós csípején karolja át az idén kilencvenhét éves asszonyt. Bizony, kedves gimnazisták, a „Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt” még itt él közöttünk!
 
Tegyük hozzá: Radnóti eszeveszettül kiérdemelt egy szobrot a városban, ha már Wass Albertnek is összedobtak egyet a derék polgárok ugyanezen a körúton, pedig neki ugye vajmi köze Szegedhez. Ráadásul, sportriporteri képzavarral szólva, zongorázni lehet a kettejük közti különbséget. Nem csak a szépirodalom térfelén, de bizony a sokat emlegetett hazaszeretet tematikában is. Pikáns, hogy egy utcában laknak ezentúl.

Az sem rossz, hogy végre megtestesült egy nő is a bemagolt költői életrajzokból. Hites nőm olvadt el az ötlettől (amit egy komment szerint mástól nyúlt az alkotó), le is fényképezte az őszi fényet nektek, miközben a polgármester, választás közeledvén, nem bírta ki aktuálpolitika nélkül, rettegtetett egy kötelezőt a tragikus sors farvizén.

Kár, hogy nem a bölcsészkarhoz került a szobor, mégis csak oda járt négy évig Radnóti, a gimnáziumhoz semmi köze, tájidegen elem. Kisiklott a kezdeményezés: a BTK és a nem túl jól sikerült egyetemi könyvtár közti parkban helyezzék el az alkotást, lérehozva így egy kisebb szoborparkot, ott áll már ugyanis a MEFESZ emlékmű.
 
Végül egy kérdés marad függőben: nem mintha a kilencvenhét éves Fifi néni bronzosítása veszélyt jelentene demokratikus közrendünkre, de tudtommal a rendszerváltás óta érvényben lévő előírások szerint  nem lehet élő emberről köztéri szobrot mintázni. Vagy Szögeden mégis?


7 komment

Címkék: szeged szobor wass radnóti urbanisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr212264177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIKUNYA 2010.09.03. 14:05:42

már miért ne lehetne egy szabad országban bárkiről szobrot állítani? sztm csak pesten van erre valami önkormányzati jogszabály, hogy nem lehet. pedig most demszkynek is akartak állítani egyet a steinerék...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.03. 15:31:38

Gyurcsek Ferenc szerint (felkonferáláskor pavlovi reflexek borzolják az avatásra gyűlt tömeg nagyot halló felét)

:D

1. nekem is

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.03. 15:35:05

bölcsészkar elé jó lett volna

Palermo12 2010.09.03. 16:13:25

Néha elfelejtem, hogy miért készülnek szobrok a közterekre. Emlékezés, tisztelet? Mert hogy nem az esztétikum és a design a cél... Azért kicsit sajnálom, hogy szegeden gyakorlatilag nincs semmiféle modern/kortárs köztéri alkotás. Úgy vágynék valami eredetire!

manzárd · http://otthonokosan.blog.hu 2010.09.13. 18:45:05

Bocsánat 1. szolo - 2014-től, valahogy kitöröltem a hozzászólását, íme:

"Az "élő emberről köztéri szobrot mintázni" szabál ezzel korántsem szegődött mög, mivel sacc/kb. 65 éve élt az asszonyon az a "MINTA", amiről ezt itt és most szoborták..."

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.13. 20:01:38

Az "élő emberről köztéri szobrot mintázni" szabál ezzel korántsem szegődött mög, mivel sacc/kb. 65 éve élt az asszonyon az a "MINTA", amiről ezt itt és most szoborták...

off:
Köszönöm a korrekt-ciót, amúgy + épp csak beestem IDE valaki nyomában - további jó mindent! :)

Vaandor 2010.10.22. 18:19:10

Bp.-en az "élő emberről utcát elnevezni" tilalma rémlik. De híd esetében biztos így van, említette a magyar nagykövet Stephen Colbertnek.

Lenne ilyen szoborral is?
süti beállítások módosítása