HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Vigyázat! Szélhámosok a nyílászáró-piacon

szerző: okosotthon - 2010.09.15. 08:00


Korlátolt Felelősségű Társaságnak lenni jó. Mint az a vállalkozási forma elnevezéséből kitűnik, csak egy bizonyos szintig kell a tagoknak felelniük döntésük – esetlegesen negatív – következményeivel; bármekkora pancserságot is követnek el, amelynek következtében fizetésképtelenné válik a vállalkozás, a vállalkozónak saját vagyonát nem kell bedobni a közösbe.

A csődbe lavírozott, akárhány adóst összegyűjtő cég tehát lényegében úgy húzhatja le a rolót, hogy senki nem tudja behajtani, leverni a cégtulajdonoson a gondatlanságból, hozzá nem értésből, vagy éppen szánt szándékkal eltüntetett pénzeket. A becsődöltetett cég tulajdonosai pedig minden gond nélkül újabb és újabb kft.-kben játszhatják el a fentieket. Természetesen mindenképp érdemes leszögezni, hogy nem minden káefté gazfickók gyülekezete.

 
Nem számít újdonságnak, hogy a vállalkozási forma különösen kedvelt az építőiparban, amire az lehet a magyarázat, hogy egy-egy kisebb megrendelés is százezres, milliós nagyságrendű, tehát viszonylag nagy pénzek mozognak, komoly összegek szívódhatnak fel. A dolgot csak cifrázza a komolyabb projekteknél rend szerint átláthatatlan alvállalkozói láncolat, ami különösen jó táptalaja az egymás átvágásából való megélhetésnek.
 
De hogy a rendszer „szépségeiből” az egyszerű lakástulajdonos se maradjon ki, mára a lakásfelújításban, nyílászáró-cserében utazó cégek szintjén is megjelentek a csibészek. Az emberek megtévesztésére szakosodott építőipari vállalkozások legújabb hulláma egyértelműen a lakásfelújítási pályázatok megjelenéséhez köthető.

A cégek szórólapjaikon, honlapjukon és a személyes megbeszéléseken is kiemelkedő kapcsolatrendszerüket emlegetik, erre hivatkozva ígérnek biztosan győztes pályázatokat, s kérnek tekintélyes összegű előleget a munkára. Ezen cégek ellen az egyetlen fegyver az általános bizalmatlanság: ne üljünk fel példának okáért olyan cégeknek, amelyeknek nincs elérhetősége, s csupán egy regisztrációs lapot kell kitölteni a megrendeléshez. És persze kicsöngetni az előleget. Még a megrendelés előtt el kell kérni a kamarai regisztrációs számot – a komolyabb cégek ezzel rendelkeznek –, és jó tudni az adószámot is. A regisztrációs szám alapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján meg lehet találni a céget, ezek jó eséllyel nem tűnnek el az előleggel. A legtöbb eseteben azonban elegendő a hagyományos módon tájékozódni: kérjünk referenciákat, így jó esetben – ha csak nem beépített a hálás kuncsaft – az is leellenőrizhető, hogy milyen munkát végzett a társaság.
 
Hogy a helyzet komoly, mutatja az is, hogy több feljelentés is született az ügyben. Nem régiben a Magyar Nemzet írta meg, hogy csak a Baranyai Megyei Rendőr-főkapitányságra nyolc feljelentés érkezett, és csalás alapos gyanúja miatt indult vizsgálat az Ablak-Global és az Ablak-Épmű Kft. ellen. A feljelentések szerint a cégek a nyílászárók gyártására és beépítésére előleget vettek fel, majd teljesítés nélkül eltűntek. A pécsi bemutatótermet bezárták, a telefont senki sem veszi fel. Upsz.

Az Ablak-Global Kft. ellen Kaposvárra is érkeztek feljelentések. Az ottani rendőrkapitányság sajtóosztályának tájékoztatása szerint a cég a 15-20 károsulttól egyenként 25 és 400 ezer forint közötti összeget vett át előlegként, mielőtt bezárta volna a telephelyet. A pórul járt vásárlók már internetes blogot is indítottak, ahol 70 és 170 ezer közötti előlegekről beszélnek, s az ország több nagyvárosában több céget is emlegetnek. Hitvány eljárás és talán meg sem lepődünk.

 


5 komment

Címkék: ingatlan lakás csalás átverés csőd felújítás nyílászáró alvállalkozó előleg szélhámosok

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr832284748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Táksi 2010.09.15. 11:36:47

Majd biztos lesznek olyan kommentelők, akik elmondják hogy akihülyehajjon meg, de azért kezet a szívre! Az elmúlt 2-3 évben ki kérte el a szerzett-ajánlott mesterember engedélyét, kamarai tagságát. Én csak reménykedtem illetve megbíztam egy ismerősben/barátban aki ajánlott egy új szakit. Hogy ő még nempróbáltadehallottahogyjóóó! És ugye a mesterekkel ugyan ki akar vitatkozni!

VIKUNYA 2010.09.15. 11:47:34

@Táksi: na ne viccelj már, még a számlát se kéri el a hülyemagyar, mert úgy olcsóbb, a szakik meg ott vágják át, ahol nem szégyenlik, iszonyatosan kevés szakember van, és kurva sok bölcsész, így a szaki azt csinál veled, amit akar, mert tudja, monopolhelyzetben van, kellene végre egy olyan párt, amelyik azzal kampányok, hogy a fölösleges bölcsészeket büntetőtáborokban átképzik mesteremberekké!

Táksi 2010.09.15. 12:28:32

Ez nem csak bölcsészet kérdése... Egy orvos szerinted mivel tudja jobban??

Egyébként meg az átlagember 3 helyzetben van piszok zavarban: Az orvosnál, az ügyvédnél, és a mesterembernél (pl.: autószerelő). Egyiket sem érti, de ahhoz meg béna, hogy az nemértését felvállalja.

zergemerge 2010.09.15. 13:19:35

Hát igen... de egy biztos: a kisokos című kiadványból se rendeljetek "szakit"!
Bárki hirdethet, nem kérnek semmilyen igazolást. A költöztető vállalt zongoraszállítást, de rácsodálkoztak, hogy milyen rohadt nehéz a hangszer és kétszer odaütötték a falhoz meg a lépcsőhöz, majd csodálkoztak, hogy nem akartam kifizetni a pénzüket...

Palermo12 2010.09.15. 13:27:32

@zergemerge: Legalább felelősségbiztosításuk lenne. Akkor legalább van esély a javításra, kártalanításra.
süti beállítások módosítása