HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Szélvadászok kora

szerző: 1szobakonyha - 2010.08.30. 18:24


A szél helyben termeli az energiát, helyben is használható fel. A szélerőgépek felhasználási köre elképesztően széles, legyen szó akár egy hibridrendszerben megoldott térvilágításról, nyaralónk teljes energiaigényének megoldásáról, vagy egy halásztanya, akár egy sportcsarnok tetejére szerelt gépről. Sőt, ez a leginkább költséghatékony megújuló energia fajta.

Alternatív energia, vagy megújuló energia, tette fel a kérdést Szabó Árpádné, a Nyír-Öko-Watt Megújuló Energiahasznosító és Szélerőgép Építő Kft. egyik ügyvezetője a Miskolcon rendezett Országos Fenntartható Energia Fórumon. A megújuló energiák mindazok, melyek újratermelődnek: pl. biomassza, szél, nap. A szélerőmű hálózatra megawattot termel (hazánkban kb 220 ilyen erőmű van, jellemzően a Dunántúlon), míg a szélerőgép a hálózattól független, helyben használatos megoldás.

A szélgépek telepítése csak egyetlen engedélyhez kötött, melyet az adott önkormányzat építési osztályánál kell beszerezni, ez pedig nem más, mint az oszlopszerkezet felállításának engedélyezése. A helyi szélmérés meghatározza, milyen magas oszlopra helyezhető a rotor, s a Nyír-Öko-Watt Kft. segítségével az is kiszámolható, hogy egy magánbefektetőnek milyen energiafogyasztás mellett éri meg szélerőgép megépítése. A cég igénytáblával rendelkezik, melyen a különböző háztartási gépek és elektronikai eszközök áramfogyasztása, teljesítménye megtalálható. Magyarországon a szélcsatornák feltérképezése alapján kiderült, hogy 10 méternél alacsonyabb oszlopot nem érdemes felállítani, hiszen ezen a magasságon fúj állandó jelleggel a szél. Ha társasházi lakás, vagy magánház tulajdonosként (nyaraló esetében pláne) szélgépen gondolkodnánk érdemes hibridmegoldást választani: vagyis pl. egy épület, gazdaság, tanya teljes energiaellátását (!) megoldhatjuk szélgenerátor és napelem segítségével, melyek szezonálisan kiegészítik egymást.

A konkrét sikertörténetek között szinte kivétel nélkül magánbefektetéseket és kis projekteket említettek. Beszéltek olyan kecsketenyésztő megrendelőről, ahol első körben csupán a ház, majd később a jól bevált rendszerben termelt energiával a teljes tenyésztő telep villanyszámláját is képesek voltak csökkenteni.

A szélgépek előnye, hogy igen széles körben felhasználható, akár szociális intézmények, akár közvilágítás, akár magánház esetében. Költségeit tekintve minden gép egyedi kategóriát jelent, nincs két hasonló rendszer. A komplett rendszer engedélyeinek beszerzésétől kezdve meghatározó szempont a helyszín, a projekt nagysága, a gépek mennyisége. Minimális karbantartásra van szükség a későbbiekben, melynél azt is érdemes figyelembe venni, hogy az akkumulátorok akár 100 órán át képesek raktározni az energiát szél hiányában.

Aki pedig ezek után belevágna saját háza táján is a szélvadászatba, a szélforgónál kicsit nagyobbal kezdjen.


8 komment

Címkék: energia felújítás megújuló

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr352135143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIKUNYA 2010.08.31. 13:39:30

láttam egy interjútt szélerőműves fickóval, panaszkodott rendesen, hogy magyarországon nem éri meg szélerőművet üzemeltetni, mert olyanok a törvények, hogy tudni kell előre, mikor mennyi szél fog fújni, le kel adni előre, hogy mennyi áramot fognak termelni, és ha több vagy kevesebb szél van, megbüntetik őket, nem tudom, hogy azóta változott-e valami, vagy megy a bürokratikus szopatás...

1szobakonyha 2010.08.31. 14:58:46

@VIKUNYA: Jogos a meglátás csak ebben az esetben sántít. Mert az igaz, hogy idehaza a legtöbb panasz MINDENFÉLE megújuló energia bevezetés/átépítés/beépítés esetében az ezerszálú bürokratikus folyammal kapcsolatos, amit kénytelen kelletlen végig kell élni a cél érdekében. DE asszem TE félreértettél valamit abban az interjúban, ugyanis a szélerőmű (villamos- atom és egyébhez hasonlóan) rendszerbe szervezett dolog, sokkal (túl)szabályozottabb, mint a fenti, amiről írtam és amiről én is szakemberektől kérdezősködtem.

Vagyis magánemberként, ha van egy tanyád, üdülőd, lakóházad, földed, aminek az energiaellátását mégis szélenergiával oldanád meg, akkor nem erőművi csatlakozásba kell fognod, hanem SZÉLGÉPET építeni, ami CSAK 1 db engedélyhez kötött. A szakemberek (ha kell tipp, adok) Magyarország széltérképe alapján és helyi méréssel könnyedén bemérik neked az adott hely szélcsatornáját, és a kapacitást is előre kikalkulálják.

Ennyi.

VIKUNYA 2010.08.31. 16:41:46

@1szobakonyha: nem is a szélkerékről írtam, csak eszembe jutott róla, mint lóról a szamár, szóval nem hiszem, hogy félreértettem, mert a szélerőművek szabályozása elég necces...

Palermo12 2010.08.31. 20:14:07

@VIKUNYA: hamár ló és szamár, akkor szélcsendben jöhetnek a páratlan ujjú patások, és egy zsák lucernáért már meg is van a reggeli kávé és pirítós. Mint régen a malomban :)

VIKUNYA 2010.08.31. 21:39:14

@Palermo12: óóóóriási tévedés, páros ujjú patás tetszek lenni, a legeslegjobb pedigrével!

Palermo12 2010.08.31. 22:22:57

@VIKUNYA: nem kell mindent magadra venni. Vannak akiknet a teherbírása miatt tartanak, és vannak akiket a gyapjukért...

1szobakonyha 2010.09.01. 09:04:26

@VIKUNYA: Na igen, akkor lehet, h megérne ennek is utánajárni itt a blogon (szélerőművek), hátha valaki nagyban gondolkodik, nem igaz? :-)
Minden esetre én élvezettel hallanék másoktól is szélgépes mintaprojektekről is, kinek, hogy sikerült már ilyesmit összehoznia. Ha hallasz ilyenről, ne fogd vissza magad! Kösz!
süti beállítások módosítása