HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Kincskereső magyarok

szerző: 1szobakonyha - 2010.08.26. 12:00


„Országos értékvadászat” címmel ösztönöznek mindenkit az interneten, hogy keljünk versenyre a nyaralásunk során. Fotózz és nyerj! A cél, hogy vegyük észre a táj szépségét és értékeit, és ha találtunk egy gémeskutat, ne ugorjunk egyből bele.

Az idei „remek” nyár egyik velejárója volt a sok eső, és akkor még örülnünk kell, hogy nem vitte el a víz a paradicsomjainkat vagy a házunkat.

Egyik hétvégén rettegve kissé a rombolás várható látványától mégis Miskolc felé vettem az utam. Katasztrófaturizmust szerencsére mégsem tapasztaltam, csupán egy felsőzsolcai fiatal srác jelent meg a Miskolc belvárosi Szinva sétányon, ahol teátrálisan egy vödör halat engedett bele a csökkent vízhozamú Szinva-patakba. „A szennyezett és elárasztott Zsolcán fogtam ezeket, itt talán jobb lesz nekik.” A rombolás és árvíz eredménye szemmel látható még a vészhelyzet után is, s távolabb a gócpontoktól. Mindentől függetlenül én hinni akartam, hogy kedvenc bükki kirándulóhelyeim még most is a régiek.

A Molnár-sziklán most is ott virít a legenda szerinti szerelmes pár beteljesületlen kapcsolatának mementója, a hatalmas fakereszt. A keresztet nem mosta le a hömpölygő eső a sziklaszirtről. A vasárnap délelőtti garadnai pisztrángozásunkat is megejthettük ott, ahol mindig „harapni lehet a levegőt”. A friss hegyi patakból kifogott halakat ma is falatozhatjuk szerencsére, „csupán” a főút mellett mosta ki a földet egy szakaszon a korábbi áradás, amit már napokkal később igyekeztek az itt élők betonozott tömbökkel megtámasztani. 

Egy séta a kedvenc mesterséges tavam, a Hámori-tó körül, ahol a félig-meddig megrongált, de még így is használható fapadokon néha megpihenhettem, miközben a pecások várták a nagy kapást. A tó körül egyébként egyre vadregényesebb a táj, ha elhagyjuk a vízibicajosoknak kijelölt területet. Persze nem hoztam fényképezőgépet magammal, már megszokott nekem ez az útvonal. Vajon hányan ismerik még?

Ahogyan a Tájérték Kataszter (TÉKA) idei pályázata is hirdeti, az országosan mintegy 100 ezerre becsült, de folyamatosan csökkenő számú természeti és kulturális kincseink mindannyiunk öröksége, legalábbis addig, amíg léteznek.

Országos értékvadászat” címmel olyan adatbázis készül, melyen a regisztráltak – lehetsz egyedül vagy csapatban, osztállyal vagy civil szervezetként is – október végéig fotózhatják és adatlapon dokumentálhatják saját környezetük, kistérségük értékeit, legendáinak helyi emlékeit, gémeskútjait vagy haranglábját, határkövét, utcaképét, emlékhelyét, parkját és kastélykertjét. Igazi kincses térkép lehet az ország, ha minél többen beszállnak a versenybe, ahol akár nyaralást, fotómasinát is nyerhetünk. A létrejövő adatbázisból megtudhatjuk majd, hogy utazásaink során hol, mit érdemes megnézni, amellett, hogy magunk is feltölthetjük az általunk felfedezett értékeket. A szakemberek, önkormányzatok elengedhetetlen információkhoz juthatnak például a települések fejlesztési, rendezési terveinek elkészítéséhez.

Minden egyéb hasznos tudnivaló és infó a fotózandó témákról itt: www.tajertektar.hu

A meghosszabbított pályázati benyújtási határidő 2010. október 29-ig.


az újmassai őskohó ipari műemlék


Szólj hozzá!

Címkék: közösség pályázat hangulat urbanisztika kincskereső

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr162118582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.