HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Fogy az energia, szökik a pénz!

szerző: 1szobakonyha - 2010.08.10. 16:39


Pénztárcakímélő tippek, hogyan fogyasszunk kevesebb energiát otthonunkban.

Meglepve tapasztaltam párommal, hogy mostanság hónapról hónapra jócskán nő az áramfogyasztásunk, ami 50 nm-es, jól szigetelt, újépítésű otthonunkban mégiscsak meglepő. Az összehasonlítások könnyen láthatók, ha havi órabediktálást végez az ember. Én a március-május időszakot látva rökönyödtem meg (ez kilowattban nálunk 136, majd 157 KW pluszt/különbséget jelentett mindig az előző hónaphoz képest). Utánajártunk mi a legegyszerűbb és kisbefektetéssel járó pár teendő, amire oda kellene figyelni a mindennapokban, hogy legalább havi 2000 forintot csökkentsünk víz- és áramfogyasztásunkon. Meglepően egyszerű volt a megoldás, s a végeredmény jóval túlszárnyalta az álmunkat.  

  1. Kisgépeket a konyhába!
    Nemcsak könnyebb kisgépekkel az élet, hanem spórolhatsz a hellyel, idővel és az áramszámlával is. Vízforraláshoz, kávé- és teafőzéshez, tojásfőzéshez használjuk bátran az erre való gépeket, hiszen gyorsaságuk logikusan kevesebb energiafogyasztást jelent.
     
  2. Nem kell előmelegíteni!
    A sütők hatékonyabb kihasználása igen fontos lenne azoknak, akik remek főzőtudományukhoz hetente többször is bekapcsolják ezt a részét a tűzhelynek. Tévhit, hogy mindig szükség volna előmelegítésre. Csupán a kenyérsütés vagy kelt tészták sütése esetén van erre szükség. Egyéb sütik, húsok hideg sütővel kezdve ugyanannyi idő alatt elkészülnek, s közben a szakemberek szerint 20% energiát spórolunk.
     
  3. Villanytűzhelyen az illeszkedés a lényeg!
    Az energiapersely.hu oldal szerint – bár a józan ész is ezt diktálná – a legfontosabb tipp a főzésnél a főzőlap átmérőjének megfelelő fazekak használata. (a megfelelő hőmennyiség elnyerése végett) Megfelelő fedők használatával (és annak ritkább emelgetésével) harmadára csökkenhet a főzési idő és az áramfogyasztás. S ha egy hosszabb főzésben vagyunk, érdemes a végétől számítva már akár 10 perccel hamarabb leállítani a főzést, a maradékhő így is elegendő energiát ad a befejezéshez.
     
  4. Energiatakarékos égőket minden sűrűn használt helyiségbe!
    Ha vennénk a fáradtságot (mi vettük) és kicserélnénk az összes hagyományos izzót a korszerűbb energiatakarékosra, akkor 20%-kal csökkenne az áramszámla csupán ettől a lépéstől. (Konkrét számokról: nálunk a két szobában 4x50 KW és 2x60 KW-ot cseréltünk egyenként 800 forintos, 1x28 és 2x11 KW fogyasztású energiatakarékos égőre. A fényerő kitűnő, mert ugyanazt eredményezi, mint korábban, a fogyasztott kilowatt pedig magáért beszél.)
     
  5. Hűtőcsere? Megéri!
    Bizony, a mai hűtők energiafelhasználása 60%-ot javult 20 év alatt. Így azoknak, akiknek kb 1990. előtti hűtőjük zakatol a konyhában, igencsak megéri befektetni egy újabba.
     
  6. Csupán a teljes kikapcsolással nem fogyasztunk energiát!
    A mobiltöltő akkor is fogyaszt áramot, ha be van dugva a konnektorba és nem tölt éppen semmit. A legtöbb PC, tévé, hifi és egyéb háztartási és szórakoztató gépezet akkor is fogyaszt folyamatosan, ha „stand-by” üzemben hagyjuk.
     
  7. Mosógépből is az újak a takarékosabbak
    Ha már a hűtők esetében elfogadtuk, hogy évtizedek alatt hatalmas százalékokban csökkent az energiafogyasztás, akkor a mosógépeknél sem lepődünk meg az alábbi adatokon: 20 évvel ezelőtt a mosógépek 50%-kal fogyasztottak több áramot, mint ma. A vízfogyasztás még nagyobb mértékben javult mára. A 20 éve 150 liter/töltés arány mára 40 liter/töltésre csökkent.
    Itt jegyzem meg, hogy a környezetvédelmi minisztérium a rászoruló családok (idősek, nagycsaládosok, fogyatékkal élők, regisztrált munkanélküliek) részére pályázatot indított hűtő-, és mosógépük energiatakarékosra cserélésre. A Klímabarát Háztartási Program 2010. október 30-ig tart.
     
  8. A hűtő és a fagyasztó leghatékonyabb hőfoka is beállítható!
    A hűtőnek nem hidegnek, hanem optimális hőmérsékletűnek kellene lennie. A szakemberek szerint ez a hűtő esetében 7 fok, a fagyasztónál -18 fok. Ha digitális a hűtőnk, akkor csak „push the button”. Ha nem, akkor elő a remek hőmérővel!
     
  9. Megszokások leküzdése… szóljunk és figyeljünk egymásra és magunkra!
    Vannak az állandóan lekapcsolgatós típusok és a mindent kivilágítósok. Az első a pénztárcakímélő, s ma már a trendi, környezetbarát, az utóbbi a pazarló, feledékeny típus. Nézzünk magunkba és vegyük a fáradtságot mindig lekapcsolni a villanyt, ha nem tartózkodunk már a szobában, fürdőben, konyhában!
     
  10. Nyitva hagytad a csapot, háromszor kimaradsz a dobásból!
    Talán a legbanálisabb, mégis egyik legfontosabb tipp, ha a vízszámla szemszögéből is megnézzük pazarló életmódunkat: például fogmosásnál ne folyó csapvizet használjunk, zuhanyzásnál a beszappanozáskor zárjuk el a vizet. No és jöhetnék itt a wc-öblítésre is felhasználható felmosó/mosogatóvízzel, vagy a kisbaba fürdővizével is, amit nagyszüleink természetes rendszerességgel alkalmaztak annak idején. Vagy ez ma már elképzelhetetlen?

Szólj hozzá!

Címkék: lakás energia társasház

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr872056587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása