HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Hetikép: trójai hajléktalanszálló

szerző: manzárd - 2010.11.05. 06:12


Otthon, okosan...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odüsszeusz volt az ókori világ legokosabb embere, nem meglepő, hogy ő tervezte a legokosabb ókori otthont is.

Tíz év után csak megunták a görögök a csata, ivás, rabnők, csata, ivás, rabnők, csata, ivás, gondatlanságból elkövetett emberölés programsorozatot. Elhajóztak hát, Odüsszeuszékat meg ott hagyták a parton, mert már akkor is úgy volt, hogy mindig a legokosabb stréberrel csesztek ki a legszívesebben az osztálytársak.

A várba persze nem engedték be őket a trójaiak, tíz év ostrom nem volt túl jó ajánlólevél, nagy eséllyel fizetés nélkül távoznak volna a recepcióról. Csak nem aludhattak a kisázsiai ég alatt, összedobták hát ezt a csinos kis hajléktalanszállást. A zimmer frei táblát viszont nem tették ki, így a balga trójaiak benézték a dolgot és áldozati ajándék gyanánt bevitték a várba.

Odüsszeusz végül is közös megegyezéssel várra cserélte ezt a fasufnit, kérdés, hogy az értékkülönbözet után befizette-e az illetéket.


Szólj hozzá!

Címkék: lakás hetikép otthonokosan

Ingatlanközvetítőkről fiatal pároknak: Apu

szerző: Spejbl - 2010.11.03. 06:22


Csengetnek, nyitom az ajtót. Joviális 50-es férfi lép be, arcán üdvözült mosoly, ha bőrönd is lenne nála, biztosra venném, hogy a robbantást követő mennybemenetelének örül annyira. A kezében lévő mappára pillantok, fellélegzem, az sem Őrtorony, akkor viszont csak az ingatlanügynök lehet, aki mindenképp szeretett volna személyesen találkozni velünk, mielőtt kivesz bennünket a régi otthonunkból! Ez kedves, gondolom, néhány másodpercre el is szégyellem magam, milyen rendes ember, én meg.

Régi ismerősként üdvözöl, kézfogás, majd vállon vereget, hellyel kínálnám, de mire nyitnom a szám, már ki is került, sőt, javában lépked a könyvszekrények felé. Azt mondja, rögtön tudta, hogy rokon lelkek vagyunk, miközben egyik kezében az Egész évben Findusszal-t, másikban pedig az Atléta halálá-t tartja maga elé. Ráadásul még mindig vigyorog, szemében pedig erősödőben az eszelős fény, ha lenne még másfél kiló tűlevél is rajta, karácsonyfának is elmenne a nappali közepén.

Beszélni kezdek zavartan, hogy mit, mekkorát, milyet és mennyiből szeretnénk, rápillantok, sokkoló a felismerés: tisztára úgy néz rám, ahogy büszke apukák néznek csemetéjükre, ha az első horgászversenyen ér el helyezést. Kiráz ettől az embertől a hideg. Ráadásul zavarbaejtő természetességgel mozog nálunk, ami nálam nagyon nem nyerő.
− Ideérhettem volna időre, de akkor nem lettem volna elég alapos, így azonban kiválasztottam 11 ingatlant, ami szerintem az adott kategóriában a legjobb. Persze nem minden stimmel, de azt gondoltam talán hallgatnak, illetve hallgattok – ha tegeződhetünk − egy ilyen öreg róka szavára, főleg ha az a róka csak nektek akar jót.

Már-már fellélegzem, úgy tűnik, vendégem észbe kap, el is felejtett bemutatkozni, szabadkozik nevetve, de a telefonba úgyis olyan jól elbeszélgettünk, szóval ő már barátként tekint ránk, szóval a bemutatkozás talán nem is annyira lényeges.
Szóhoz sem jutok az újabb döbbenettől, egyre csak azon imádkozom, hogy a talpamból a padlóba maguknak utat törő gyökerek az alsó szomszéd sokat emlegetett antikcsillárjába még véletlenül se tegyenek kárt.

Mire megjön a párom egy órával később már a nappaliban ülünk, rég túl a pertun és a régi iskolai történetein, a mappájából csábítóan kilóg néhány kinyomtatott oldal, de esélyem sincs rá, hogy az elkövetkező néhány órában még eljutunk oda. Azt mondja, jobban meg kell ismerni, mielőtt ténylegesen bármit is ajánlana. A páromnak már úgy beszél rólam, mintha a gyermeke volnék, magában talán unokákat vizionál, majd a terhesség hónapjairól mesél. Szinte kétségbe ejt, hogy őt magázza, rólam pedig időnként E/3-ban beszél.

A katarzis pillanat kétségtelenül akkor érkezik el, mikor először szólít fiának, majd utána bizalmaskodva hozzáteszi, szívesen segít majd azután is, ha az új lakás már a mi tulajdonunkat képezi. Felújítás? Javítás? Csere? Ha ő ajánl bennünket, akkor nincs hanyag munka, nincs pénzlenyúlás, átverés.

Aztán beugrik, ma este színházba kell mennünk, s még sehogy sem áll a készülődés. Elnézést kérek tőle, miközben terelem a lakásból kifelé. Aztán még órákig nézem a nappaliban a hűlt helyét. Kicsit még szégyellem magam a hazugság miatt, de azzal vigasztalom magam, még mindig sokkal jobb, mintha ez az ember felügyelne ma este az otthonunkba a kitalált fiától származó pszeudó-unokáira.

Aztán a párom felemeli a mappát, ami a kanapén maradt, az egész éjszakát térden fogom tölteni, csak vissza ne térjen ez a rémisztő alak.


Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: hirdetés lakás vevő eladó ingatlanközvetítő lakáspiac

High-tech luxuskoporsó halottaknapjára

szerző: manzárd - 2010.11.02. 03:50


Otthon, okosan...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem is olyan kényelmetlen dolog a halál, ha ezzel a luxuskoporsóval temetik az embert. Őseink az elhunyt után küldték kedvenc lovát és szablyáját, ékszerét és egyéb csecsebecséit. Boldogabb helyeken a feleségét is. Még boldogabb vidékeken egy-egy harciszekér, terített asztal vagy egy komplett hadsereg is befért a sírba.

Ezt a cuccot kifejezetten számítógépfüggő kockáknak találták fel. Minek agyaghadsereg a túlvilágra, ha fut a koporsón a Doom vagy a WOW? Sokszor mondtuk már, de tényleg: ennél okosabb otthont nehéz elképzelni.

Ki akar ebből feltámadni?! Kényelmes selyempárnázat, kihúzható billentyűzet, pöpec monitor. Még fejhallgató is jár hozzá. Imígyen Zámbó Árpy evilági tirádáival sem zaklatjuk jobblértre szenderült társakainkat, nem fenyeget hát az a veszély, hogy a méltatlankodók lábszárkapcsa vagy oldalbordája csattan likas koponyánkon.

Egy kockázata azonban mindenképpen van a vállalkozásnak: ha lefagy a Windows, lehet, hogy egy öröklét se elég ahhoz, hogy újraindítsuk a koporsót. Akkor már inkább a kékhalál...


Szólj hozzá! · 3 trackback

Címkék: windows lakás otthon koporsó túlvilág mindenszentek

Antióraátállítási Népnemzeti Egységfront

szerző: manzárd - 2010.10.31. 14:01


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ezennel minden későnkelő honfitársunk nevében követeljük, hogy az új alkotmány preambulumába vegyék be: ezentúl mindennemű óraátállítás megtiltatik!!!


1 komment

Címkék: alkotmány óraátállítás

Olcsó, de kell a rossebbnek

szerző: felújítószaki - 2010.10.29. 02:57


A fővárosban élni jó! Vonnám le a következtetést azonnal, ha nem tudnám, hogy milyen is igazából egy-egy főváros és nem lennék tisztában a saját habitusommal, ami tulajdonképpen hosszútávon összeegyeztethetetlen például Belgráddal (ami nekem jelen pillanatban a fővárosomat jelenti).

Ott ugyanis lakás akad dögivel, munka is meg jó fizetés, amiből a sok lakás egyikét meg is lehetne vásárolni. Szerbiában ugyanis ez a helyzet. Aki Belgrádban él – és szolid munkát tud találni magának – előbb-utóbb eljut oda, hogy tetőt tud biztosítani a maga (és remélhetőleg családja) feje fölé. Ez az egyetlen város ugyanis az országban, ahol nagyobb a kereslet a lakások iránt, mint amekkora maga a kínálat. Az árak meg, hát: az egekig szöktek. Felfoghatatlan, hogy a környező országok fővárosait Belgrád magasan veri - a lakások árait illetően – másban aligha.

1 komment

Címkék: ingatlan vajdaság lakás eladó belgrád újvidék

Hetikép: Mercedes-jeles romapalota

szerző: manzárd - 2010.10.28. 06:04


Otthon, okosan...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erdélyben számos túlméretezett romapalotával találkozhat a vétlen utazó.  A cirádás, bádogtetős épületek többsége mind a mai napig befejezetlen, ami nyilván az építtetők okosságát és előrelátását jelzi: a komoly szakértelmet igénylő bádogtetőt jutányosan megcsinálják kalákában az ügyes kezű rokonok, a többivel meg nyugodtan várhatnak, hiszen ami nincs, az sose rohad le, nem kell hát a borsos renoválásra költeni.

Az amatőr néprajzkutatók figyelmét felhívnánk az avantgárd stílusjegyeket mutató tetőt gazdagon díszítő ősi, egzotikus, nyilván mágikus jelentéstartalmú jelképre: a mercedes-jelre, melyet a baloldali vityilló tornyán lehet a legszebben szemre vételezni. Igencsak szembetűnő, hogy ez az épületegyüttes nem sokban künönbözik az új Nemzeti Színháztól...


55 komment

Címkék: erdély ház lakás hetikép otthonokosan cigánypalota

Rágalmazások szövevényességének tudom be, hogy Wass Albertről készült szobrot ilyen támadás érhet

szerző: okosotthon - 2010.10.26. 15:03


Olvasónk véleménye szoborszavazós cikkünkhöz

Tisztelt Manzárd!

Érdeklődve olvastam cikkét/blogját a szegedi citromparipa díjjal kapcsolatban. A megjelölt alkotások nagy része valóban kiérdemelte a jelölést, azonban van egy szobor, amit a jelöltek között látva tátva maradt a szám. Tóbiás Klára: Wass Albert mellszobráról van szó.

A jelölést olyan vádak alapján érdemelte ki, mint: "Kettévágott szobor" vagy "Halott madár az ablakban", hogy a legszembetűnőbbeket említsem. Barátilag szeretnék pár dolgot hozzáfűzni ezen gondolataidhoz: A mellszobor vagy büszt (buste) definíciójának ha utána nézel, biztos vagyok benne, hogy megtalálod az internetes kislexikonban a részletes definíciót, mely alapján kiderül, hogy nem kettévágott szoborról van szó, hanem egy igényesen kivitelezett büsztről.

2 komment

Címkék: vélemény olvasó levél szobor wass albert válasz urbanisztika paripacitrom

Neurotikus lakásnemvevők enciklopédiája: A rajongó nemvevő

szerző: manzárd - 2010.10.26. 11:25


"Pedig olyan jó kis lakás! És milyen édes a beosztása! Cuki a kert is, mondtam már?!" Jaj és juj.  "És a fürdőszoba, te, Jocó, ez mekkora! Hát még ilyet! Jaj, nézd, ez lenne a gyerekszoba. Ez meg Jocónak a dolgozó! Meg a konyha is, kicsi, de milyen praktikus!"

"És ez álmennyezet? Nem? Szigetelés? Miért, itt szökik a meleg? Ja, hogy inkább bejön. Az jó, tökjó! Bírom a meleget."

Szólj hozzá!

Címkék: lakás vevő eladó társasház paranoia tetőtér

Mindig drágább a végösszeg, mint az árajánlat...

szerző: felújítószaki - 2010.10.25. 13:55


Hogyan lesz a négyhetvenből hétszáz?

Az elején nem hogy a válaszra nem tudtam rájönni, a kérdést magát sem értettem, addig, amíg be nem fejeződött a fúrás, gipszelés, kábelhúzogatás, majd a kapcsolók fel nem kerültek. Hogyan fordulhat elő, hogy nem annyi az annyi, amennyi.

Mindenesetre javaslom: aki bárminemű felújításra, építkezésre adja a fejét, ha nem is tudja előre a választ a bizonyos kérdésre – miért nem lett annyi a számla végösszege, amennyit az elején a szakival megbeszéltek –, jó, ha felkészül lelkileg: a munka szinte biztosan nem annyiba kerül majd, amennyit az elején megsaccoltak.

2 komment

Címkék: ház drága szerelő szaki felújítás villany mester

Šutka: Európa legnagyobb cigánynegyede

szerző: asknownassassa - 2010.10.22. 09:46


Akinek bejön India, az imádni fogja Šutkát is. A Skopje északi részén, a temető és a börtön között elhelyezkedő Šuto Orizari Európa legnagyobb, és az egyetlen saját önkormányzattal rendelkező cigánynegyede.

Nem nehéz megtalálni, határához érve rögtön feltűnik, hogy mennyire más arrafelé az „autó-dizájn”, mint Macedónia más részein, vagy úgy egyébként, átlagos, uncsi kelet-európai országutakon. Megszaporodnak az apró fiúcskák által hajtott, díszes vagy kopott gebelovaskocsik, a kiszuperált bringákból összeeszkábált „berúgós” motorok, a lovak után kötött szétberhelt traktorok, a Simsonokra operált négytagú családok, de előkerülnek a szokványos fuxmercihajók és a szakadt vasasladák is.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás giccs balkán urbanisztika macedónia putri szkopje cigányvajda sutka cigánynegyed

Ingatlanközvetítőkről fiatal pároknak: a rossz pedagógus

szerző: Spejbl - 2010.10.21. 07:52


Nem éppen nádszál, mégis kellően sportos. Már negyvenes éveit tapossa, de kifejezetten jól tartja magát. Arcán szolid smink és finom ráncok harmonikus elegye. Kézfogása erős, mozdulatai energikusak. Beszéde dallamos, mondatai spontánsága érezhetően jól tervezett. Magabiztos mosolyától az emberben óhatatlanul felmerül, hogy a kézilabdapályán annakidején beállósként ő okozhatta a legtöbb olyan maradandó károsodást a pályán, amiért végül nem ítélt büntetőt az esendő bíró.
 
A férfiaknak általában elsőre vonzó, a nőkben viszont már a találkozás pillanatában feltámad az ösztönös bizalmatlanság vele szemben. Ruházata mindig makulátlan, egyszerre elegáns és lezser, jó minőségű holmikba csomagolja a testét. Olyan, aki pontosan tudja, melyik nap van bálabontás a legjobb turkálókban. Azokon a napokon százból kilencvenkilencszer elsőnek érkezik!

5 komment

Címkék: ingatlan lakás eladó ingatlanközvetítő otthonokosan

Csipogják majd, hogy maxi riszpekt!

szerző: manzárd - 2010.10.20. 07:30


Himbilimbi és flakonlak okosan

Madárházat vagy etetőt imígyen építhetünk a legkönnyebben: kivesszük a slusszkulcsot a zsebünkből, beindítjuk az autót, elfurikázunk mondjuk a legközelebbi Obiig, és megvesszük a legszebbet, a legolcsóbbat, a legkisebbet vagy a legnagyobbat. Kutyaházat és kerti házikót is hasonlóképpen építhetünk. Aki tehát ennél több energiát nem szeretne befektetni a madárház és etető építésbe, ne olvasson tovább. Ha mégis tovább olvasna, pár tippel és forinttal azért gazdagabb lehet.

Nem mindegy, milyen madárnak építünk házikót. A fecskéket nem tudjuk átverni egy ilyen trükkel, nekik az eresz alá szerelt pofás kis cserépfészkek dukálnak. Tavasszal. Madárházat főként üreglakók számára ácsoljunk. Közönséges üreglakók: az ökörszem, cinege, kékmadár, harkály... Ha ezek a betűhalmazok nem mondanak többet annál, mint, hogy édi kis madárkák, azonnal hagyjunk fel a tervezgetéssel, és mégis menjünk el az Obiba faggyúlabdáért. Akasszuk ki a legmagasabb fára, és lehet gyönyörködni a rájáró tollasokban.

Nem árt pontosan azonosítani, kinek is építünk. Itt ugyanis valóban a méret a lényeg. Kis madárnak kis házikót kis bejárattal, nagy madárnak nagy házikót nagy bejárattal. Az azonosításhoz egy kis fényképes segítség. A galambokat lehetőleg hanyagoljuk, a balkáni gerléket úgyszintén. Azok megélnek a padláson meg a fákon is. A városi galambok fertőzéseket terjesztenek, a balkáni gerlék meg kiszorítják az őshonos, magyar, szittya gerléket. Ráadásul folyton lefossák a tetőablakunkat.

8 komment

Címkék: énekes tél lakás madár barkácsolás madáretető harkály cinege vörösbegy zöldike etető madárház

Vörösiszap lakópark: mi épülhet Kolontáron?

szerző: tamate - 2010.10.18. 06:13


Ha nem látnám minden reggel a szemem alatt feltorlódott redőket, azt is hihetném, hogy megállt az idő. Akárcsak egy szűk évtizeddel ezelőtt most is Orbán Viktort kísérik a kamerák a romokhoz. S ahogyan annak idején sem fukarkodott az ígéretekkel, most sem érkezett üres papírlapokkal.

A vörös tenger széléről csodákat hirdetett meg. Amit három nap alatt lerombolt az iszap, azt most megépíti három hónap alatt. Azt is tudjuk, hogy a 2001-es árvíz után a Beregben tényleg csuda dolgok születtek. Hovatovább azok voltak az elégedetlenek, akiknek nem mosta el a házát a víz.

2 komment

Címkék: ház makovecz lakópark turi vörösiszap kolontár

Hetikép: trendi remetebarlang

szerző: manzárd - 2010.10.15. 06:10


Otthon, okosan...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mátraverebélyen található Magyarország legnagyobb remetebarlang-rendszere, mely többek között két kápolnát, konyhát, kamrát, háló és illemhelyüreget, összesen tucatnyi barlangot foglal magába. Ezt a praktikus, panorámás lakótelepet a 18. században vájták a kőzetbe.

Ennél okosabb otthont el sem tudunk képzelni: víz a patakban, tűz az erdőben. A rezsi minimális, nyáron hűs, nem kell a dárga légkondit nyomatni, télen ugyan huzatos kissé, de a bentlakók legalább elmondhatják magukról, hogy ők a legtrendibb sötétzöldek széles e vidéken: akkora az ökológiai lábnyomuk, mint egy bodobácsba reinkarnálódott Illés Zoltánnak.


Szólj hozzá!

Címkék: illés hangulat lakás zoltán nyaraló tájépítészet hetikép otthonokosan

A Mikszáth tér hazatér

szerző: manzárd - 2010.10.14. 07:07


A közhiedelemmel ellentétben a rómaiak nem hintették be sóval Karthágó helyét. A közhiedelemmel ellentétben nem kell behinteni sóval az emtévének nevezett valami helyét. Gondolom a Zegzugos történetek című várossorozatukat nézve. Tíz percig. Hogy aztán a műsor vége felé már csákányt ragadva induljak felajzva Parajdra kősót fejteni, mert az egész országban nincs elég só ahhoz, hogy behintsük vele azt az intézményt, amely képes egy ilyen jó ötletet végül ennyire elcseszni.

A megéledt Mikszáth tér…

A Mikszáth térnek izgalmas múltja és élő jelene van. Az a hely, mely atmoszférájával, mitológiájával és pezsgésével képes szőröstül, bőröstül bekebelezni. Sajátos identitása, szelleme és szellemisége kiemeli környezetéből. Valódi agóra és élettér.

Itt pipázott egykori albérlete erkélyen Mikszáth, a hordóhasú, kedélyes atyafi. Nyilván ő volt az utolsó parlamenti képviselő, akit őszinte részvéttel gyászolt az egész az ország. Az nem is ember, aki nem volt piromán boldogult gyerekkorában! Hogy ne jönnénk tűzbe, ha ezen a helyen volt az Irinyi gyufagyár. Meginni a gyufát: milyen zegzugos dolog is az!

Szólj hozzá!

Címkék: kritika mtv szabó lőrinc mikszáth babits józsefváros palotanegyed gaskó tilosazá mix art

Schönherz Mátrix - üzenet a világűrnek

szerző: Otthonka.Okoska - 2010.10.12. 16:36


Fázom. Meg vagy még 3000 ember velem együtt Lágymányoson. Együtt bambulunk a Schönherz kollégium falára, ahol néha felvillan egy-egy ablak. 9 órára volt meghirdetve a happening, de most már rutinosan fél 10-re érkezem; így is kell várni vagy fél órát, mire elkezdődik a vizuális orgia-színház.

Október 8-án nyolcadik alkalommal alakult át a budapesti Schönherz kollégium 16x13 ablakból álló fala egy gigantikus óriáskijelzővé. Kezdetben csak annyi volt a szervezők szándéka, hogy a Lágymányosi híd melletti vasúti töltésről tudjanak tetriszezni, az épület falát használva képernyőnek. Fejlesztések után odáig jutott a projekt, hogy megnégyszerezve a használható "pixeleket", 512 színt használva készíthettek animációkat a műegyetemistások.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest mátrix schönherz tower

A magánhirdetők: rossz házasság válás helyett

szerző: tamate - 2010.10.12. 06:16


Szerettem lakásokat keresni. Titokzatos voltam és gazdag, és mint a mások jövőjéről döntő hivatalnok, kérlelhetetlenül magabiztos. Keresztkérdésekkel érkeztem: fűtés, közös költség, szomszédok.

Majd az alkuhoz szükséges kényes adatok: jelzálog, adósság, anyagi helyzet. Közben annyi dolgom volt, hogy húzzam a számat, ha szép lakást találok, és dicsérjem azt, amit úgyis tudtam, hogy nem fogok megvenni.  Ezt is olvastam valahol, hogy ilyen ravasznak kell lenni.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan hirdetés lakás eladó ingatlanügynök

A vörös végül győzött a krómiszap fölött?

szerző: Spejbl - 2010.10.10. 06:30


Kísértetváros élő problémákkal
 
Simontornya, egy hely, ami külföldi természetvédők szerint Európa legszennyezettebb területei között eddig magáénak dobogós helyet mondhatott.
 
Tiszta horror, nyilván ezen nincs mit magyarázni.

Az ember azt hiszi, hogy az élete viszonylag kiszámítható, aztán egyik pillanatról a másikra teljesen hihetetlen, leginkább az amcsi apokaliptikus katasztrófafilmek világát idéző történések teszik világossá, hogy mennyire rohadtul mulandóak vagyunk. Ráül a tévé, a rádió, a hírportálok, távolról fáj az embernek, együttérzünk, miközben persze fel sem tudjuk fogni, mit jelenthet ez azoknak, akik ott éltek, ahogy határainkon túl fel sem tudják fogni, hogy mit jelent ez nekünk, akik itt élünk. Ok, rendben van, béna ez a pátoszos felütés innen a meleg, biztonságos (vagy annak tűnő) lakásból, mégis valamelyest helyén való lehet, ha a megdöbbenésüknek hangot adó szakértői és politikusi véleményekre gondolok, mert... 

10 komment · 3 trackback

Címkék: környezetvédelem környezetszennyezés rehabilitáció urbanisztika simontornya vörösiszap kórmiszap

Hajléktalan vagy önkéntes

szerző: vilagjaro - 2010.10.08. 10:59


- Elegem lett a németekből, hát eljöttem Angliába, de szobát nem találtam, ezért sátorban alszom. - mondja a szőke hajú, kék szemű huszonhetes fiú, majd hozzá teszi.
A németek ezt csinálják. Ha kell, gyalogolok 25 km-t esőben, majd ha haza érek, befekszem a hálózsákba, reggel lezuhanyzom az uszodában, a mobilomat a könyvtárban töltöm. A könyvtári jegy volt az első dolgom, mikor ide értem. 
 
- És hol vasalod az ingedet? - kérdezem, mert a fekete nadrágban, körömcipőben és a hófehér ingben úgy néz ki, mintha a szekrényből húzták volna ki. Hetykén megigazítja a nyakkendőjét és elmosolyodik. Valaki a háttérből oda vágja. - A vasaló a legkisebb gondja!
- És nem félsz, hogy éjjel leszúrnak? 
- Nem, német vagyok!
- Ha a mi városunkban lennél, akkor nem alhatnál az utcán! Itt minden a lovaké. A parkok, az erdős rész, a dombok. - mert ennek a 2500 lónak - szezonban 25.000 - kell a hely.

1 komment

Címkék: anglia önkéntes németország hajléktalan

Sarajevo Survival Guide

szerző: asknownassassa - 2010.10.07. 06:06


Mi kell a túléléshez, kérdezem Szarajevót. A válasz ugyanaz, mint 1993-ban, de nem olvasható a háború alatt íródott Sarajevo Survival Guide-ban. Ez persze nem véletlen. Az a valami sokösszetevős. Konkretizálhatatlan. Tulajdonképpen erről szól az egész túlélőkalauz. Ja, és erről szólnak az SSG óta körvonalazódott történetek.


Tehát a túléléshez kell egy jó ötlet. Egy jó alagút. Aztán némi óvatosság, egy ember, aki tudja, hogy igény volna, de mire, na meg vasakarat. A túléléshez tehát kell egy jó recept.

1 komment

Címkék: hirdetés múzeum lakás sarajevo eladó alagút balkan otthonokosan

süti beállítások módosítása