HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Hajléktalan építészet: Mit épít az, akinek semmije sincsen?

szerző: Spejbl - 2010.09.28. 06:06


"Úgy élünk, mint az indiánok..."

− Mit lehet csinálni? Lezüllik, piás vagy szipus lesz az ember, esetleg belehülyül, hogy hiába élt normálisan, ennek az országnak már egyáltalán nem kell, esetleg csicskát csinálnak belőle valamelyik szállón vagy halálra verik a suhancok, mi meg azt gondoljuk, miért ne élhetnénk úgy, mint Robin Hoodék a sherwoodi erdőben! – meséli arcán keserű mosollyal első házigazdánk, akinek ez már a harmadik kunyhója: egy leégett, kettőt hivatalosan bontottak el a sheriff emberei, régen a nehéziparban dolgozott, sőt, még lakása is volt, de aztán kijátszották egy vidéki kertes ház ígéretével.

− Mi kunyhósok külön népek vagyunk, nem olyanok, mint az aluljáróban fekvő csövesek! – hangsúlyozza öntudatosan egy hölgy a X. kerületben, aki nevetve meséli, mosni és fürödni bejárnak ugyan a közeli hajléktalanszállóra, de semmi pénzért nem adnák fel a függetlenséget.

 

Párja − aki valaha maszek ács volt, de aztán inni kezdett, a válás után pedig nem volt hová mennie – lelkesen magyarázza, sokféle kunyhóst ismernek, mindegyiknek megvan a maga világa, amiben él, van, aki indiánsátornak rendezi be az otthonát , mások meg mintha rablólovagok lennének, csapdákat meg vizes árkot ásnak, hogy védve legyenek, ők viszont úgy gondolták, miért ne építenének olyan házat, amilyet egyszer majd szeretnének.

 

 

− El sem tudnák képzelni, mennyi mindent dobnak ki az emberek, amiből építkezni lehet! – okosít ki bennünket.

− Egy ismerősük például olyan földbeásott kunyhót épített, aminek egy panelház bejárati ajtajából kidobott acélszálas, sárga üveglapokból készült a teteje, olyan, mintha mindig sütne nála bent a nap! – mutat rá hevesen gesztikulálva az ötlet nagyszerűségére. Aztán elárulja, ő inkább azokhoz tartozik, akik szeretik felhasználni a már meglévő építményeket, így ipari épületek falához vagy fűtőházak tövébe, csatornatelepek fölé építkezik, mások inkább választják a természetet, itt jobban szem előtt vannak, ott viszont ha baj van, nincs senki, aki segítsen, mert hát ilyesmi is megeshet.

 

 

− Van, hogy valaki elborul, beisznak a szomszédok vagy összevesznek, nemcsak a suhancok gyújthatják ránk a kunyhót, van, hogy a kunyhósok között is a szerelemféltés vagy egyetlen beszólás is gyújtogatáshoz vezet. Mi már nem nagyon iszunk, szeretnénk békében élni, ha legalább lenne egy zsebkendőnyi földünk, ahonnan nem hajthatnak el… De nincs, ráadásul talán soha nem is lesz. Így majd megint továbbállunk, ha itt tovább már nem tűrnek meg bennünket.

 

 

Hogy mennyire jó vagy rossz, hogy otthontalanok elhagyott gyártelepek környékén, közterületen vagy erdőkben építkeznek, arról persze egészen másként gondolkodnak az emberek, egy rögtönzött interjúzás alanyainak némelyike csak tisztaságot és nyugalmat kér, mások azt szeretnék, hogy „húzzanak a vérbe”.

 

 

Kőbányán állítólag egy rendőrtiszt járt ki korábban a Kőrösi és a Harmat utca sarkán lévő üres telekre, étellel, ruhával látta el az engedély nélkül épült bódékban élő embereket, mások arra panaszkodnak, hogy gyújtogatással fenyegették őket, miután nem voltak hajlandóak elmenni néhány ezer Forintért cserébe a József Attila lakótelep mögötti erdőből.

 

 

Van, aki körül szemét van, van, aki másokét is összeszedi a közelbe, első találkozásunkkor is seprű van a kezében. Van, akinek elég egyetlen kifeszített fekete fólia, mások leveszik a cipőt, mielőtt „szobájukba” lépnének. Voltak, akik szóba sem álltak velünk, mások gyanakodva néztek, aztán, miután elmondtam, csak kíváncsiak lennénk rájuk, megenyhültek, és olyan is akadt, akinek könnybe lábadt a szeme, mikor beszélgetésünk végén kivettem hátizsákomból a konzerveket.

Ilyenek sokfélék vagyunk mi, emberek. 

 

 

További hajlékok az Indafotón és az Indavideón: 

 

 


12 komment

Címkék: hajléktalan lakás építészet otthon urbanisztika kunyhó hajlék sherwood ingatlanpolitika otthontalan

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr472328260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tütüke 2010.09.28. 08:47:42

Az a kéményes kalyiba igazán stílusos!

SZAVICS 2010.09.28. 08:59:41

Mennyivel többre becsülöm ezeket a szerencsétlen embereket, mert otthont eszkábálnak maguknak, mint azokat, akik az aluljáróban fetrengenek részegen!

Vuvuz Ella 2010.09.28. 09:01:51

Az üreg fölé állított sátor határozottan emlékeztet a honfoglalás kor utáni viskókra, sajnos ezer év alatt nem sok változott ebben az országban.

VIKUNYA 2010.09.28. 09:54:25

ettől se lett jobb kedvem...

Táksi 2010.09.28. 10:56:59

Egészen szívszorító a sztori. Másrészt viszont felemelő is. Nagyon becsülöm azokat az embereket, akik ilyen kilátástalan helyzetben is megpróbálnak embernek maradni. Max Respect!

a bőregér 2010.09.28. 11:20:26

@Táksi:
na igen, szegény vagy belerokkan, van egy minden racionalitást száműző idealista lesz, részemről is megvan a tisztelet! Ilyenkor azért átfut az agyamon, hogy mennyire jogos, amikor elégedetlenkedek az életemmel. :(

tamate 2010.09.28. 13:12:15

@a bőregér: ezzel így vagyok én is, főleg a frank árfolyamának nézegetése közben ):

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.10.10. 00:42:26

Én ott voltam a karácsonyi bulijukon, 1:38-nál pucolom a krumplit. Voltam is ezekben a házakban, vittem nekik almát, gyertyát, gyufát, ruhát, stb.

index.hu/video/2009/12/26/karacsony_a_hajlektalanerdoben/

sony 2010.10.10. 12:55:58

Nekik nem lenne jó megoldás, ha kapnának házat egy olyan faluban, ahonnan sokan kiköltöztek? Láthatóan ők tennének a helyzetük javulásáért, csak lehetőségük nincs.

VIKUNYA 2010.10.10. 21:37:17

@sony: na most komolyabban: mit csinálnának egy elnéptelenedett faluban? mert a lakás nem minden, ha ott sincs munkájuk, nem sokkal vannak beljebb. egy nagyváros perifériáján csurran-cseppen ebből-abból. nem véletlenül vannak ott, ahol.

ajjajjj · http://www.youtube.com/watch?v=BtP9Ugc5Eu8&feature=related 2010.12.06. 13:47:59

Ha ezek a rabló élősködő barom politikusok (akik egyik fő okai hogy léteznek hajléktalanok) olyan törvényt hoznak, hogy a városokban nem lehet hajléktalan, akkor követelem, hogy hozzanak olyan törvényt is, hogy ha valaki kínjában-nyomorában felhúz egy kunyhót senkiföldjén, kültelken, erdőben közterületen (ahol senki nem látja, esztétikailag tehát nem zavaró ) AZT IS LEGYEN TILOS elbontani és lakóját onnan elkergetni! Kivéve akkor, ha kap helyette méltányos állandó szállást és nem egy retkes szállón éjszakára egy retkes ágyat...!!!