HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Ott a kötél a szerbiai hitelesek nyakán is

szerző: felújítószaki - 2010.10.04. 21:47


Szerbiát egyelőre a lakosság rossz anyagi helyzete mentheti meg a lakáshitel-katasztrófától: a tél előtt mégsem kerülnek tömegesen az utcára az emberek  a fizetésképtelenség miatt, annak ellenére, hogy a szerbiai lakosság nagy részének van valamilyen hitele, hiszen a magánszemélyek tartozása összesen meghaladja a két és fél milliárd eurót.


Senki se gondolja azt, hogy az életszínvonal jobb, vagy az emberek elővigyázatosabbak Szerbiában, mint Magyarországon. Egyszerűen rengetegen vannak, akik egyáltalán nem hitelképesek, vagyis fizetésük nem éri el azt a minimumot sem, amennyi egy lakáshitel pozitív elbírálásához szükséges. Fizetésképtelenek, így eleve védve vannak a fizetésképtelenség ellen.

Persze sokan vannak azok is, akik felvették a lakáshitelt: Szerbiában, de különösen Vajdaságban és annak északi részén az utóbi időben gombamód szaporodnak a társasházak, lakások, amelyeknek négyzetméteréért 650-750 eurót kérnek, vagyis mintegy 210 ezer forintot. Sokan vásárolnak újépítésű lakást, szolid, mondhatni kedvező áron.

A legnagyobb gondot azok számára, akik lakhatásukat oldották meg ezáltal, az utóbbi egy-két hónapban a svájci frank gyengülése mellett a dinár gyengülése okozza. Azok, akik svájci frank alapú hitelt vettek fel – és Szerbiában is sokan vannak ilyenek –, az utóbbi néhány hétben megrohamozták a bankokat és megpróbálják átváltani hitelüket euró alapúra, amit azonban csak úgy tehetnek meg, ha hitelkiváltást célzó hitelt vesznek fel – euróban. Ez viszont rengeteg dokumentummal, kérvénnyel jár, vagyis sok időt vesz igénybe, és az is benne van a pakliban, hogy jóvá sem hagyják refinanszírozó hitelt.

Sokkal többen vannak viszont azok, akik euró alapú hiteleiket nem tudják fizetni, így arra kényszerülnek, hogy eladják az újonnan vásárolt lakást a saját fejük felől és kisebbet vegyenek vagy albérletbe költözzenek. Ez a helyzet már csak azért is nagyon nehéz, mert az ingatlanpiac telített, a kínálat hatalmas, a kereslet viszont nagyon szerény. Ezért, ha el is tudják adni a lakást, annak árát jócskán le kell engedniük, ami vagy elegendő lesz a hitel és a kamatok fedezésére vagy nem.

Annak ellenére, hogy a bankok eddig mindössze néhány esetben kényszerültek a hitelre vásárolt lakás vagy ház elárverezésére, felkészültek arra, hogy az elkövetkezőkben nehéz időszak vár rájuk is, mert Szerbiában az életszínvonal drasztikusan romlott, és egyelőre senki sem látja a fényt az alagút végén.


1 komment

Címkék: euró hitel frank ház lakás szerbia adós jelzálog törlesztés dinár

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr872335777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása