HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Hogyan gründol a "Superman-díjas" Botka Szegedből Vörös Erődöt?

szerző: manzárd - 2010.09.29. 00:35


Hiába kávézott hétfőn Orbán Viktor Szegeden, hiába van feltúrva  választási időszakban is polgárbosszantó módon minden, hiába csúsznak egyes nagyberuházások, hiába hagyják el a várost a munkát kereső fiatalok, hiába volt Botka a csúnyán megbukott Szocialista Párt magas színtű tisztségviselője, hiába rajzolták át most a választási térképet, hiába szavaznak a rendszerváltás óta  a számító választók mindig a kormánypárt jelöltjére: a szegedi körtöltés jó eséllyel megállítja a narancsléáradatot.


A hagyományoktól eltérően Pécs és Miskolc helyett a Kétfarkú Kutya Párt sasfészkének is számító Szeged lehet az ország egyetlen igazi Vörös Erődje, ahol érezhető különbséggel nyerhet a szocialista polgármester. Valószínűleg nem véletlenül avatták fel idén a városháza előtt az országépítő és városalapító  IV. Béla szobrát, mely hangsúlyos helyet kap Botka választási hírdetéseiben is. Míg Demszky csak megmosolyogtató erőlködéssel pályázik a Budapest Vőlegénye megnevezésre, addig Botka nem reménytelenül nézte ki magának a Városépítő állandó jelzőt.

Pedig igazán nem csinált semmi különöset: jelentősen növelve az adósságállományt elfogadható szinten működtette a várost, és az okosan becsatornázott Uniós forrásokból mindent átadott, amit csak tudott.

Vakok között félszemű a király

A kezére játszik ugyanis, hogy legendásan rossz fideszes polgármestertől vette át a székét, hogy most egy ismeretlen és jellegtelen jelöltet indítanak ellene, hogy még Orbánnak is elege van a Csongrád megyei, értsd a szegedi Fideszből. A helyi fideszesek erejéből eddig szinte csak arra futotta, hogy megfúrjanak egy panamagyanús, átláthatatlan telekcserékkel tarkított beruházást, viszont a kereszténydemokratákkal vállvetve azt a nehezen érthető főcélt sem tudták elérni, hogy egy lovasszobrot ne tegyenek fél méterrel arrébb.

A várható siker kulcsa ezzel együtt nem Botka, hanem a lista előkelő, harmadik helyén álló volt SZDSZ-es Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester kezében van.  Ő a kezében a zászlóshajó kormányosa. A városfejlesztéshez is három dolog kell, mint mindenhez: pénz, pénz és pénz. Önerő hitelből és ropogós euró. Szegeden az alpolgármester jóvoltából alaposan rákészültek arra, hogy Magyarországról a legtöbb pénzt kalapozzák össze az Uniótól az első hétéves költségvetési ciklusban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Így épült és újult meg Szegeden és környékén szinte minden, ami nem mozdítható

Köztér és sétálóutca, piac és iskola, villamos- és trolivonal, strand és élményfürdő, csatorna és elkerülőút, repülőterecske és loggisztikai központocska. No meg a sokat hivatkozott csodafegyver: a két autópálya. Arról se feledkezzünk meg, hogy a Panelprogram legsikeresebb városa Szeged lett, ráadásul a legrégibb panelnegyed teljes rehabilitációja is lezárult idén. Botka valószínűleg jól kalkulált, amikor törzsbázisának lakókörnyezetébe fektetett. Minderre persze külön-külön is felhívja a figyelmet a helyi közpénzből finanszírozott propagandakiadvány, mely rendszeresen eljut a szavazópolgárokhoz.

Nem épült meg viszont a már említett, zavaros konstrukciójú buszpályaudvar, sportcsarnok és uszoda. A támadások kereszttüzében álló projekt valószínűleg kezdett kínossá válni a városvezetők számára is vagy sejtették már, hogy csődbe megy a projektet jegyző Szeviép, mindnesetre még időben kihátráltak belőle. A második autópályából valójában alig adtak át még valamit, a parlamenti választások előtt például egy sehova sem vezető szakaszt. A fürdőberuházás sem biztos, hogy a legelőnyösebb a polgárok számára, lévén drágák a jegyek és a Forrás Hotel ölébe pottyan egy idő után a java. A repülőtérről pedig továbbra sem lehet az Adriára utazni.

Ugyanakkor ezeket csak az erős felhajtóerőnek számító országgyűlési választáson tudta kihasználni a helyi Fidesz, amikor Botka MSZP-s ténykedéséről is ítéletet mondtak a szavazók. Igaz, a szegedi szavazókörzetekben így is döntetlen körüli eredmény ért el. Újhelyi viszont nem véletlenül bukott a többnyire panelekből álló körzetben Tiszasziget polgármesterével szemben. Akkor számított az is, hogy Botka elkottázta magát, szemmel láthatóan nagyon meg lepődött a vereségen.

Könnyen megtalálták az ő kriptonitját is

A város feltúrva maradt a választásokon ideje alatt, kicsúsztak a kezéből a dolgok. Tavaszra nem siklottak a villamosok, ehelyett értelmetlenül felhordott barikádokat kerülgettek a járdán a rosszabbul élünk, mint négy éve polgárok. Botka nem számolt a csúszás okozta veszélyekkel, például a fürdőt is vakolatlanul, rendezetlen környezettel adta át sietve. Bele is bukott rendesen.

Most viszont belehúzott. Persze kampányát most is az Uniós forrásokból épített, végre teljesen vagy csak félig-meddig átadott, esetleg csak tervezett projektekre alapozza. Viszont okosabban vezényli le azt, mert jól tudja, októberben többet nyom a latba, mi történt konkrétan a városban az elmúlt időszakban. A gazdaság terén történt eredményekkel nem dicsekedhet, viszont a város igazán élhető, csinos és szerethető Patyomkin-faluvá vált regnálása alatt. A helyi Fidesz töketlensége mellett ezért is gründolhat a következő négy évre egyedüli Vörös Erődöt belőle. Magát pedig átmentheti olyan időkre miniszterelnök-jelöltnek, amikor a kollektív amzéziának köszönhetően most még a plakátjairól is hiányzó szegfű nem számít már gyomnövénynek.


29 komment

Címkék: választás mszp orbán fidesz szeged önkormányzat unió botka urbanisztika 2010 panelprogram lakáspolitika b.nagy

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr332331041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radala 2010.09.29. 09:23:06

Szép kis iromány. Nincs véletlenül valami fölmérés arról, hogy mik a támogatottságok Szegeden?
Mert az OK, hogy Szeged 3-ban majdnem nyert és csak a környékbeli falvak húzták le, de azért ez nem az egész város.

manzárd · http://otthonokosan.blog.hu 2010.09.29. 09:38:57

@radala: én is várom az új adatokat. készült egy nem publikus számítás , erre tudok csak hivatkozni, vagy elhiszitek nekem, vagy nem, ez alapján is az az érzet alakult ki bennem, hogy behúzza.

ebben az o. gy. választások alapján állítólag kiszámolták botkáék, hogy a régi körzetek szerint biztos befutó lenne, az új térkép szerint is, de csak éppen hogy. a közgyűlési többség a régi szerint meglenne, az új szerint bizonytalan. ha az nincs, akkor szívás van nekik, mert az alpolgármestert a közgyűlés választja, és ha az fideszes többségű, akkor meg van kötve botka keze.

persze az is igaz, hogy az o. gy. választás előtti napokban még azt hitte botka, és az mszp is, hogy neki meglesz a mandátum, aztán jól elhasalt.

ha józan paraszti ésszel számolunk, akkor az ő körzetében meglesz a többség, hiszen most nem érezni a városban az akkori kormányellenes, mszp ellenes hangulatot. ez mégiscsak helyi ügy, a mellett, hogy az mszp-re kevesen szavaznak.

újhelyi körzetében sem lehet nagy gondja, az színtiszta panel, ott be fog érni a panelprogram és a városrehebilitáció. egyedül a harmadik e. v. k.-ban szívhat alsóvároson. kíváncsi vagyok én is a végére, bár most olyan a mezőny, hogy inkább otthon maradok.

a pynás 2010.09.29. 11:36:34

Nagyon sajnálom, hogy ennyire csúszik a villamos, az elején még bíztunk benne hogy mostanra már simán működik a hosszabított pálya.

Ettől függetlenül nem sok város van ahol diákkal ingyen használhatod a tömegközlekedést...

VIKUNYA 2010.09.29. 11:47:40

@a pynás: emlékeim szerint az csak a nappalis egyetemistáknak jár, és azt is levonják bizony a kvótából, úgyhogy ehhez botkalacinak semmi köze. vagy most úgy van szegeden, rég jártam arra ugyanis, hogy felszállsz diákkal és nem basz meg az ellenőr? kötve hiszem.

BSC 2010.09.29. 11:51:27

Nem amnézia akart lenni az az anamnézis? Szép összefoglaló. Valahogyígy.

manzárd · http://otthonokosan.blog.hu 2010.09.29. 11:55:32

@BSC: köszi, de még mennyire, hogy az akart lenni, bassz, éjszakai műszak... javítom :)

a pynás 2010.09.29. 12:06:00

@VIKUNYA: Jójó én csak annyit tudok, hogy felszállok diákkal és ok. Forró lehelletet még nem éreztem a tarkómon :)

manzárd · http://otthonokosan.blog.hu 2010.09.29. 14:12:08

@Palermo12: ebből még minden lehet a második körben...

radala 2010.09.29. 16:15:53

@Palermo12: Ez már az én idömben is így volt. Akkor a HÖK elöre kifizette az SZKT-nak az éves bérleteket az meg visszasponzorálta valahogy a prudencia alapítványt. Ez tán már Szalay idejéböl való olyan "vívmány", aminek valószínüleg nincs köze egyetlen polgármesterhez sem:-)
Igazából hihetetlen, ha Botka behúzza, haza azért nem megyek, de meg fog ütni a guta, ha 1-2 szavazattal nyer:-)
@manzárd: Mi az a 2. kör? rég egy körös 94-óta.

radala 2010.09.29. 16:20:28

@radala: Ha akarná az ember lázadhatna is, mert ö biciklivel jár...
Ráadásul én úgy emlékszem, hogy az szkt valóban nem adott egyetlen Ft kedvezményt sem a 10 000-es évesbérlet vásárlásra maguknak a vásárlóknak, csak a köztudottan állati korrupt HÖK-öt támogatta valahogy, persze lehet, hogy ez azóta jobb lett, de nem hiszem.

Vegaaa 2010.09.30. 16:55:22

pro és kontra egy csomo dolgot fel lehetne hozni még, de szerintem a szegedieknek édesmindegy hogy Botka milyen párthoz tartozik. ha fideszes lenne, akkor narancsos erőd lennénk.
ha a város adósságait vesszük alapul, akkor nem kell messzire menni a "jó" példáért. hódmezővásárhely tudtommal az előkelő első helyen áll adósság tekintetében, az ottani városvezetés meg fideszes. ezen adósság ok-okozati viszonyait vizsgálva nyilván lehetne árnyalni a helyzetet, de az az egyszeri embert nemérdekli. körbenéz oszt voksol.

manzárd · http://otthonokosan.blog.hu 2010.09.30. 21:40:29

@Vegaaa: ja, még annyit, hogy viszont gondolj bele, mennyire pikáns azért az, hogy egy tiszta narancs országban marad botka, ezért fogják vörös erődnek hívni a várost, szóval igazából nem az a fontos, hogy szoci a polgármester, hanem az, hogy ő lesz a szoci polgármester az országban, amiből később sokat fog profitálni

elvetemült bűnöző (törölt) 2010.10.03. 01:16:24

@manzárd: "amiből később sokat fog profitálni " ... azt meg is kéne élnie!

radala 2010.10.04. 12:28:26

Közben kiderült, hogy Botkát direkt futtatta meg a Fidesz (nem indított ellene senki esélyest), hogy kibasszon az mszp-vel, kell még egy extra fej a pártba:-)
Szóval a Fidesz viccelt csak, azért maradt Szeged vörös:-)

TROLL 2010.10.04. 13:47:42

Szegediként rohadtul visszautasítanám a vörös erőd kifejezést (főképp hogy elég sok fideszest rohasztott be a fene a közgyűlésbe), csak egy csomó szegedinek vakarózhatnékja és hányhatnékja támad ha a fidesz vagy OV nevét meghallja, más értelmes politikai erő meg nem létezik, kb ezért sem szavaztam az országgyűlési választáson, és jelöltekre (mindenkit elküldve a picsába) most is érvénytelenül. Botka a létező hibái ellenére meg legalább ki tud nyögni két értelmes mondatot, nem beszél fölöslegesen hülyeségeket, nem lop túl sokat, nem veszi körbe magát pojácákkal és vállalhatatlan gusztustalan alakokkal, és tud nyakkendőt választani az öltönyéhez, tehát kimeríti az úriember Magyarországon sajnos ily kevés kritérium meghatározta fogalmát. Ez sajna OV-ről és a legtöbb fideszesről (nem mindről) nem mondható el. Amúgy a város a lehetőségekhez képest haladgatott és működgetett, a botrányos fideszes időszakhoz képest mindenképp. Az az állítás, hogy egy fideszes nem lop, nem hazudik, és nem fennhéjázó, Szegeden egyszerűen hiteltelen. Jó érzés tudni, hogy a birka országhoz képest nem vagyunk fideszesek, mégha csak egy (amúgy jó fej) maszopos is jutott nekünk.

TROLL 2010.10.04. 13:56:09

Ja és tartok tőle hogy amig OV ki tudja hanyadszor köpi szembe a szegedieket, egy darabig nem is lesz. Mellesleg a rendszerváltozás körül illetve utána, itt volt az egyik legerősebb Fidesz bázis (jómagam is viselek egy ilyen szeplőt a múltamban).

radala 2010.10.04. 13:59:24

@TROLL: m.blog.hu/va/vastagbor/image/2010/01/botka.jpg

Csak, hogy lássuk, milyen az uriember. Sok rosszat lehet mondani a Fideszesekröl, Szegeden valóban nagyon csúnyán leszerepeltek. De, hogy van a Fideszben rosszabb ízlésű ember Botkánál azért az valószínűtlen.
A kispolgárságnak ez a foka azért egy egyetemi város élén szerintem kuriózum. Szolnoknak mondjuk jó polgármestere lehetne, de Szegednek nagyon gáz egy ilyen bunkó.

TROLL 2010.10.04. 14:13:41

@radala: Nos talán nem érezted az iróniát, de felhívom a figyelmedet erre a mondatomra :"tehát kimeríti az úriember Magyarországon sajnos ily kevés kritérium meghatározta fogalmát." Nos rendben, fölhívám figyelmedet OV egyes kijelentéseire, nevesen a most Budapestre tett visszaszerzett fővárosra (tényleg ki is a nemzet? kiszerezte vissza, izé Szálasi óta nem volt magyar?) Kövér Lacikára, Meggyes Tamásra, Kósára és a baráti ivászataira). Amúgy ha úgy vesszük, Újhelyi bunkóbb.

radala 2010.10.04. 14:38:28

@TROLL: Az iróniát éreztem, csak nem találtam elég erősnek.-) Igen OV szerintem is túlment a jó ízlés határán, bőven túl. Bizonyos szempontból egyetértek OV-val valóban iszonyat, ami BP-n volt az elmúlt 4-8 évben, de nagyon fölháborító úgy csinálni, mintha az elsö 12 is ugyanilyen tragédia lett volna, mint az utolsó 4.
Ettől persze Botka család nem lesz kevésbé kispolgári. Kósa, Kövér nem hiszem, hogy kispolgár lenne, de tény, hogy soha nem láttam még róluk hasonló fényképet. Én nem látom, hogy Szeged jobban fejlődött volna az elmúlt 8 évben, mint előtte a 12-ben. Söt azt sem látom be, hogy Botka a PR-t nem számítva is jobb lenne az egyébként valóban bűn rossz és fölháborító Barthánál. De szerintem is hülyeség lenne Szegedet lekommunistázni vörösözni, Szeged egy jó város, de ez nem Szalay-Bartha-Botka miatt van, hanem ezek ellenére.

TROLL 2010.10.04. 15:52:28

@radala: Nézd, a város műxik és nem fideszes és a pm-je sem egy Hagyó színvonalú figura. Kiindulópontnak ugyan nem sok de talán elég..

whoamiohmy 2010.10.04. 19:00:32

Előre is elnézést kérek mindenkitől, ha egy kicsit elragadtatnám magam, nem akarok senkit megbántani, de Szegeddel kapcsolatosan nagyon erősek az ellenérzéseim az utóbbi pár évben.
Elöljáróban annyit, hogy Szegeden születtem, és egészen 2 évvel ezelőttig végig Szegeden is éltem. Érettségi után 8 évig az SZTE-re jártam, ez idő alatt összesen 4 diplomát szereztem: orvos, fizikus, angol-magyar szakfordító és tolmács és programtervező matematikus (ez utóbbit most fejezem be, sajnos már nem Magyarországon). Mindezek után 2007-ben úgy rúgtak ki a munkahelyemről (az egyik szegedi klinikáról, részleteket inkább nem mondanék), hogy velem együtt minden tudományos és szakmai eredményünk ellenére az összes többi kollégámat is kirúgták, akiket velem egyszerre vettek fel rezidensnek 2005-ben. És az ok: Botka papa és a sleppje bezáratta a II-es kórház hasonló osztályát, így onnan záporoztak át a szakorvosok, nyilván nem kellettünk mi tovább, kis rezidensek. Hát ezt köszönöm szépen Szegednek 20 év tanulás után! Ezután kb. még egy fél évig megpróbáltam szakfordításból megélni, és a régi munkahelyemnek havi kb. 200.000 forintot fizetni azért, hogy folytathassam ott a munkát, csakhogy 2008-ban elkezdődött az a divat Szegeden, hogy munka volt, meg is csinálhattad, de b***ták kifizetni. A mai napig több, mint 1 millió forinttal tartozik nekem összesen kb. 3 cég, akiknek dolgoztam.
Szeged az utóbbi 8 évben, a Botka-éra alatt egy szépen feldíszített pöcegödörré változott. Összesen, ha jól emlékszem, 650 milliárd forint jött be a városba, amiből azt a tetves 40 km-es elkerülő autópályát nem tudták megoldani, aminek már 5 éve rég kész kéne lenni. Szeged útjai szétrohadtak, a bejött pénzeket értelmetlen, munkahelyet nem teremtő díszítgetésekre, funkcióvesztett épületek kialakítására (pl. TIK) verték el, aki értelmes, munkaszerető, valamirevaló fiatal volt, az rég otthagyta ezt a sz**telepet. Munka nincs, az egyetem maradt szinte az egyetlen húzóágazat, csakhogy az egyetemi oktatás színvonala meredeken zuhan évről-évre, az új "mérnöki kar" valahol félúton van a traktorosképző és egy rossz vicc között. És a végére ez a tetű még azzal is ráfejelt, hogy megnyerte az idei választásokat is, ez egyértelműen azt fogja jelenteni, hogy a következő 4 évben egy fillér nem fog Szegedre jönni, mivel mi leszünk a fekete bárány a javarészt narancsszínű országban. A rohadt autópálya még újabb évekig fog húzódni, ha egyáltalán elkészül valaha is.
Ne értsetek félre, nem pártolom a Fideszt, sőt, a mai magyar politikai palettán nem nagyon tudnék bárkit is mondani, akinek egyáltalán érintőlegesen is tetszik a mondanivalója. (talán az LMP, de az utóbbi időben már ők is egyre kevésbé) De Botka egy átok a város nyakán, és a szegedi átlag népesség végtelen sötétségét jellemzi, hogy a sok barom még harmadszor is megválasztja.

ati27 2010.10.04. 19:48:27

@kovacsjancsYYYZZZ:

Arra célzol, hogy szeged lesz II Budapest?

TROLL 2010.10.04. 20:34:05

@kovacsjancsYYYZZZ: Nos, erre sajnos nem tudok mit mondani, mert részben igazad van. Én is dolgoztam külföldön, és sajnos csak hobbi, és nem a megélhetés ami miatt Szegeden élek (illetve kezdek szegeden élni), csupán azt mondom, hogy ez egy jó fricska a Fidesznek, mivel szerintem egy megfenyegetett város gáz, és nem gondolom, hogy a pártközpontnak hű csontos kutya pont a te ízlésednek megfelelően gyarapítaná Szegedet, nemtom nézd végig a kormánypárt és tagjai múlt és közelmúltbeli ténykedését, taglistáját. Botka fricskának jó és nem másnak, meghogy ez akkor azért mégsem fidesz, egy más érában üdvözölném a leváltását. Nos, én úgy gondolom, a te kvalitásaiddal nem Szeged szűk hely neked, hanem Magyarország, és kérlek ezt ne vedd iróniának. De mégis azt gondolom, hogy polgármestertől függetlenül, meg a pártszínektől függetlenül kevés az a hely ahol (sajnos) nem ezt tapasztalnád. Bár tarts sötétnek, és képviselőt, pártot nem tudtam választani, egyszerűen képtelen voltam, képtelen voltam elfogadni, hogy Szeged is benarancsosodik, ezért Botkára szavaztam.

TROLL 2010.10.04. 20:38:00

Ja, jut eszembe, pöcegödörré nem változott, hanem az maradt, bár mint említetted, szebben díszített, és kevésbé büdös :)

TROLL 2010.10.04. 20:45:46

Francba kihagytam ezt is, tudomásom szerint Hódmezővásárhelyt, Debrecent is rengetegen hagyták el, a barátaim nagy része (és a rokonaim egy része) szinte nincs is fizikailag elérhető térbeli közelségben, szerinted akkor ezt a (helyi) politka teszi?
süti beállítások módosítása