HTML

OTTHON, OKOSAN.

Gondolatok az ingatlanpiacról, szereplőiről, értékesítési módszerekről, valamint az élhető terekről. Ingatlanos történtetek, jogi tanácsadás, és közérdekű cikkek, urbanisztika. Vagyis majdnem minden, ami ingatlan. (okosotthonka@gmail.com)

Friss topikok

Te mi alapján választasz lakást?

szerző: 1szobakonyha - 2010.08.28. 09:27


Neves tervező vagy parkos környezet? A belváros belvárosa, vagy a tömegközlekedés, esetleg a békés, falusias, de unalmas külváros a fontosabb szempont, vagy épp egy jó befektetésre vágysz? Egy felmérésből kiderül, hogy a legkevésbé sem számít például nekünk a beruházó kiléte és az épület minősége.


Az évente megrendezett Budapesti Lakásvásáron immár sokadszor készül felmérés arról, hogy a megjelent érdeklődők egy tervezett lakásvásárlásnál milyen szempontok alapján választanak, s mely szempontok befolyásolják, s milyen sorrendben döntésüket. A végső döntést minden esetben a lakás környéke, csak aztán az ára, majd a ház mérete határozza meg, jelezték a vásárolni szándékozók.

A felmérésekben az a jó, hogy mi, akik nem vettünk benne részt morogva csóváljuk fejünket, és bosszankodunk azon, micsoda képtelen eredményekről olvasunk. Mi, ha lakást vennénk, teljesen másként határoznánk meg a fontossági sorrendünket? Be kell látni, hogy amint az apróhirdetéseket végigböngésszük, többségünk vágyai jóval nagyobbak pénztárcánk nyújtotta lehetőségeinél. Pedig az ingatlanárak még stagnálnak. Az ingatlanértékesítők viszont egyre inkább nyeregbe kerülnek, hiszen rajtuk keresztül ma sokkal biztonságosabban juthatunk el a csaknem tökéletes végeredményig.

Úgy tűnik, hogy igényeink a válság hatására sem változtak sokat. Például a kis szobák és fürdőszobák ideje mára lejárt. A hamarosan súlyosan szigorodó banki hitelfelvételi lehetőségek következtében viszont a fő szempont az lett, hogy a lakás nemcsak tartós fogyasztási cikk, hanem befektetés is, ezért nem mindegy, mennyire könnyen lesz majd a későbbiekben is értékesíthető. Az egyik legfontosabb döntés mégis az, hogy hol legyen az otthonunk, inkább kül-, vagy belvárosban, zöldben, vagy a zajos centrumban. Fontos utánanézni a környék infrastruktúrájának, adottságainak, illetve a kiválasztott ingatlan közvetlen környezetének. Ha már konkrét lakás, társasház is van a tarsolyunkban, feltétlen kérdezzünk utána a közös képviseletnek, s aztán náluk a ház tartozásainak, pénzügyi terveinek. Ha új építésű lakásra vágyunk érdemes nagyobb figyelmet szentelni a beruházó referenciáinak is.

A hosszú távú és biztonságos társasházi együttélés megalapozásának módja például, ha magával a társasházi törvénnyel is tisztában vagyunk. Vannak ugyanis olyan jogaink és kötelezettségeink egy sokemeletes lakóközösség egyéni tagjaként is, melyekre a kutya sem hívja fel figyelmünket. A jogi képviselet mindig drágább utólag, mint előre gondolkodni.


Szólj hozzá!

Címkék: közösség társasház

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr542135148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása